Tapu ve kadastroda 3 boyutlu dönem 1 Ocak’ta başlıyor!
Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen, "3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlığı Oluşturma Projesi" 2025 yılı ile beraber başlıyor.
Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen, "3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlığı Oluşturma Projesi" 2025 yılı ile resmen beraber başlıyor.
Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre kentlerin dijital ikizlerinin çıkarıldığı bu projeyle yurttaşların yapılarla ilgili doğru ve güvenilir bilgiye ulaşması da kolaylaşmış olacak.
Akıllı şehirler için önemli bir altyapı oluşturacak olan söz konusu projeyle mevcut yapı stokunun tespiti ve takibi, kadastro, tapu, adres, 3 boyutlu bina verilerinin üretilerek belediye ve diğer kamu kurumlarının verileriyle entegre edilmesi sağlanacak. Proje, ayrıca deprem, sel ve heyelan gibi afetlerin yönetiminde de yarar sağlayacak.
Afetle mücadeleye de hız kazandıracak olan 3 boyutlu kadastro ile afet sonrası arama kurtarma çalışmalarında doğru yerde ve erken müdahale edilebilecek. Tüm bunlar dışında ayrıca, hasar tespit çalışmalarında da doğru veriye hızlı bir şekilde ulaşılacak.
Diğer bir taraftan tapu kayıtlarıyla gerçek kullanım arasındaki fark da tespit edilecek. Şehir planlama, kültürel ve doğal varlıkları koruma, mühendislik projeleri, arazi yönetimi, vergi toplama, çevre koruma gibi kadastro dışındaki değişik alanlarda yürütülen çalışmalar için de gerekli olan üç boyutlu konum verileri sağlanırken, proje, akıllı şehirler için önemli bir altyapı da oluşturacak.
Söz konusu projeyle işlem süreci, kadastro veri kalitesinin artırılması, mimari projelerin taranarak modellenmesi ve 3 boyutlu fotogrametrik şehir modellerinin oluşturulması sağlanmış olacak. Ayrıca yapıların yapım aşamasından itibaren tapu siciline işlenmesiyle yurttaşlar da ilave bürokrasiden kurtarılmış olacak.
Gayrimenkul alım satım süreçlerinde de 3 boyutlu görüntü ile alan büyüklüğü, cephe, oda sayısı gibi yapı ve bağımsız bölüm bilgilerinin yurttaşların kullanımına sunulabileceği proje sayesinde iskanlı ve iskansız yapıların takibi de yapılabilecek. Elde edilen teknolojik veriler ve çıktılar da çevreden inşaat sektörüne kadar pek çok alanda kullanılabilecek.
BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
Tapu ve Kadastro Edirne Bölge Müdürlüğü tarafından, "3B Şehir Modelleri Üretimi ve 3B Kadastro Altlıklarının Oluşturulması" projesi kapsamında Tekirdağ'da bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Tekirdağ Tapu ve Kadastro Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında, kat irtifakı, kat mülkiyetine konu olan işlemlerde "aplikasyon projesi" ile mimari projelerin üç boyutlu sayısal yapı modeli uygulamalarının detayları anlatıldı.
3B YAPI MODELİNİN OLUŞUTURULMASI ZORUNLU HALE GELECEK
Tapu ve Kadastro Edirne Bölge Müdürü Hayrullah Akdemir, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada projeyle kentlerin dijital ikizlerinin çıkarıldığını ve yurttaşların yapılarla ilgili doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmasını kolaylaştırdıklarını dile getirdi.
Yaptığı açıklamada söz konusu proje sayesinde 3 boyutlu bina verilerinin üretilebildiğini dile getiren Tapu ve Kadastro Edirne Bölge Müdürü Hayrullah Akdemir, "Teknolojinin ilerlediği günümüzde geleneksel kadastro yöntemlerinin dışında 3 boyutlu kadastro sistem ihtiyacı olan ve bu ihtiyaçların daha fazla arttığı bir dönem yaşamaktayız.”ifadelerini kullandı.
Tapu ve Kadastro Edirne Bölge Müdürü Hayrullah Akdemir açıklamasında artış gösteren kentleşme ve karmaşık yer mülkiyet alanlarının iç içe geçmesi gibi etkenler nedeniyle iki boyutlu haritaların yetersiz kaldığını söyledi.
Açıklamasında 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren projenin 81 şehirde başlayacağını anımsatan Tapu ve Kadastro Edirne Bölge Müdürü Hayrullah Akdemir, "'Türkiye Yüzyılı' şiarıyla Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü olarak teknolojiyi benimseyen ve çözüm odaklı olan yaklaşımlarımızı 3 boyutlu kadastro sistemlerine geçiş sürecini Edirne'de gerçekleştirdik. Pilot çalışmalar tamamlandı. Genel Müdürlüğümüzün talimatlarıyla 1 Ocak 2025 tarihinde 3 boyutlu yapı modellerinin oluşturulması projesi Türkiye geneline yayılarak, yapılacak kat irtifakı ve kat mülkiyetinde 3B yapı modelinin oluşturulması zorunlu olacaktır.” dedi.
Hayrullah Akdemir yaptığı açıklamada ayrıca 3 boyutlu kadastro taşınmazlarının hem yatay hem dikey kayıt altına alınmasını sağlayarak, kat mülkiyetinin doğru yönetilmesinde kritik bir rol oynadığını da belirtti.
Bu projenin ülkenin ve kurumların geleceğine yön verecek olması nedeniyle oldukça önemli olduğunu söyleyen Akdemir, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde paydaşları bir araya getirdiklerini, uygulamalarla alakalı çalışmalar hakkında gerekli bilgilendirmeleri yaptıklarını dile getirdi.
The One Bodrum'un ikinci etabı satışa çıktı! Teslimler 24 ay sonra!
İki şehirde 21 bin 981 TL’den başlayan fiyatlarla 104 adet arsa satılıyor!