Kent Haberleri

Tapuda 5 milyon TL'lik ev 1 millyon TL gösteriliyor! Konutta rayiç oyununa yeni emlak vergisi önerisi!

Gayrimenkul piyasasında uzun senelerdir süren en temel sorunlardan biri de tapuda rayiç oyunu oldu. Konut alıp satarken, daha az tapu harcı ödemek amacıyla evin değerini düşük gösterenlerin sayısı son dönemde daha da yükseldi. İşte ayrıntılar...  Yaşanan vergi kaybını engellemek isteyen Maliye, gerçekleşen işlemleri emlak alım satım sözleşmeleri üzerinden incelemeye başladı

Hıla artan konut fiyatlarının etkisiyle, beyan edilen değer ile gerçek satış bedeli arasındaki fark yüzde 350-400’e ulaştı. 

Yaşanan vergi kaybını engellemek isteyen Maliye, gerçekleşen işlemleri emlak alım satım sözleşmeleri üzerinden incelemeye başladı. Emlak ofislerinden istenen sözleşmelerle tapuda belirtilen değerler bir bir karşılaştırılıyor. 

Tapu harcındaki vergi kaybının azaltılması ve gerçek bedelin beyanının artırılması amacıyla sektör bir öneride bulundu. 

İşte ayrıntılar...

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Coldwell Banker Türkiye - Kıbrıs, Century 21 Türkiye, Era Türkiye, Muzayedecom ve Premier Yapı gibi şirketlerin sahibi MasterTürk’ün Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Taş, önceden tapu rayiç bedeli 1 milyon lira olan evin gerçek bedelinin 2 milyon TL olduğunu belirtti ve "Şu anda tapu rayiç bedeli 1 milyon lira olan yerin gerçek değeri 5 milyon lira. Makas çok açıldı" açıklamasında bulundu. 

Gelir İdaresi Başkanlığı ile Ankara’da görüştüklerini dile getiren Gökhan Taş, konunun Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye aktarılacağı bilgisini aldıklarını söyledi.

Mülkün değerinin yüzde 4’ü kadar tapu harcı ödemesi yapılıyor. Bu ödemenin yüzde 2'sini alıcı, yüzde 2'sini satıcı ödüyor. Konutun değeri 5 milyon TL gösterilirse harç 200 bin lira, 1 milyon gösterilirse 40 bin TL oluyor. 

Sorunun çözümü ile ilgili önerilerini aktaran Gökhan Taş, "O evin 5 milyon değil 1 milyon gösterildiğini biliyoruz. Buna mı çözüm isteniyor? Bir kereye mahsus, yüzde 1 vergi ile değer artışı beyanı getirilsin" şeklinde konuştu. 

Şu an evin değeri 1 milyon TL, gerçekte ise 5 milyon TL olduğu örneğini veren Taş, "Ev sahibine, 50 bin lira yani yüzde 1 vergi ile evini gerçek değerine getirme hakkı tanınsın. İkincisi tapu harcı düşürülsün, üçüncüsü belediye vergisi düşürülsün" açıklamasında bulundu. 

Kısaca emlak vergisinin yeniden düzenlenmesinin gerektiğine vurgu yapan Gökhan Taş, "Düzelmediği takdirde, devlet pazarda kontörlü iyice kaçırır" dedi ve Türkiye’den ev alan yabancılara uygulanan ekspertiz zorunluluğunun tüm sektöre getirilmesi gerektiğinin de altını çizdi. 

Piyasada 1.5 milyon TL'ye kadar olan ve 10 milyon TL üstündeki gayrimenkullerde hareketlilik olduğuna dikkat çeken Taş, satışların bir zincir haline geldiğine, bir yer satmadan yeni bir yer alınamadığına vurgu yaptı. 

Yükselen fiyatlar ve hareketliliğin emlak danışmanlığını gözde meslek haline getirdiğini belirten Gökhan Taş, "Türkiye’de 30 bin lira maaş ile artık bir gayrimenkul almak zorlaştı, ama yüzde 4 komisyon geliri ile 25 daire satan, hizmet verdiği ilçede bir ev sahibi olabiliyor" şeklinde konuştu ve kurumsal emlak danışmanlığının 2 senede bir ev sahibi yapan ender meslek olduğunu dile getirdi.

Konut kredisinde son dakika müjdesi! Konut kredisi faizleri 0.69'a kadar düşecek! Ev alacaklar hemen bakın! 

TOKİ gurbetçi projesinde son dakika! Bu tarihi kaçırmayın!

4/A, 4/D Belediye şirket işçilerine kadro geldi mi? Belediye Taşeron işçilerine kadro gelecek mi?