Tapuda bağış bozulur mu, tapu bağışı iptal edilir mi?
Gayrimenkul sahipleri taşınmazlarını satabildiği gibi bedelsiz olarak bağışlama hakkına da sahip oluyor. Peki, tapu bağışı iptal edilir mi? Tapuda bağış bozulur mu? Taşınmazın bir bedel karşılığında bir başkasına satış yolu ile devredilebileceği gibi bedelsiz olarak bağışlanması da mümkün oluyor
Gayrimenkul tapusu olan kimseler, özgürce bu taşınmazları hakkında satış, bağış ve kiralama gibi işlemlerde bulunabiliyor. Taşınmazın bir bedel karşılığında bir başkasına satış yolu ile devredilebileceği gibi bedelsiz olarak bağışlanması da mümkün oluyor.
Genellikle aile içinde ya da yakın tanıdıklar arasında bedelsiz tapu devir işlemleri yapılıyor. Örneğin babadan oğula, anneden oğula, dededen toruna, babaneden toruna gibi bağış yolu ile bedelsiz tapu devri sıklıkla yapılan işlemler olarak karşımıza çıkıyor. Bu şekilde bir bağış işlemi yapıldıktan sonra diğer kardeşler ya da yakın akrabalar tapunun iptalini isteyebiliyor.
Peki, tapu bağışı iptal edilir mi? Tapuda bağış bozulur mu? Tapu bağışında diğer mirasçıların hakları nelerdir? İşte merak edilenler...
TAPU BAĞIŞI İPTAL EDİLİR Mİ?
Tapu bağışı belli durumlarda iptal edilebiliyor. Kanunen Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası veya eşi bulunan miras bırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir. Saklı pay şu şekilde sıralanıyor:
1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,
2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,
3. (Mülga: 4/5/2007-5650/2 md.)
4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü.
Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?
Babadan oğula tapu bağışı bozulur mu?