29 / 04 / 2024

Tapuda depo olarak görünen yerde işyeri açılır mı?

Tapuda depo olarak görünen yerde işyeri açılır mı?

Kanunen apartmanda bazı işyerlerinin açılması muvafakatnameye bağlanırken, kimi işyerlerinin açılması ise muvafakatname alınsa dahi yasak oluyor. Peki, tapuda depo olarak görünen yerde işyeri açılır mı?



Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında bir apartmanda yapılabilecek ve yapılamayacak işlere yer veriliyor. Bazı işyerlerinin açılması muvafakatnameye bağlanırken, kimi işyerlerinin açılması ise muvafakatname alınsa dahi yasak oluyor.


Kanunen anagayrimenkulün, kütükte mesken, iş veya ticaret yeri olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde hastane, dispanser, klinik, poliklinik, ecza laboratuvarı gibi müesseseler kurulamaz; kat maliklerinin buna aykırı sözleşmeleri hükümsüzdür; dispanser, klinik, poliklinik niteliğinde olmıyan muayenehaneler bu hükmün dışındadır.

 

Anagayrimenkulün, kütükte mesken olarak gösterilen bağımsız bir bölümünde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve emsali gibi eğlence ve toplantı yerleri ve fırın, lokanta, pastahane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri ve imalathane, boyahane, basımevi, dükkan, galeri ve çarşı gibi yerler, ancak kat malikleri kurulunun oybirliği ile vereceği kararla açılabilir

 

Buna göre apartman dairesinde bir işyeri açmak için kat maliklerinden izin alınması gerekiyor. Muvafakatname, bir husus hakkında izin verildiğine ilişkin üzerinde bilgi bulunan yazılı belge oluyor. 


Peki, tapuda depo olarak görünen yerde işyeri açılır mı? Burada açılacak işyeri için muvafakatname gerekli mi?


Yargıtay'ın almış olduğu karar gereğince, mesken olarak kayıtlı bir yerde işyeri açılması için muvafakatname gerekli iken, depo olarak kayıtlı bir yerde işyeri açılması için muvafakatname gerekmiyor.


Esas No : 2003 / 416

Karar No : 2003 / 433

Merci : Yargıtay Hukuk Genel Kurulu   

Tarih : 25/06/2003


Özü : DAVA, TAPUDA DEPO OLARAK KAYITLI BAĞIMSIZ BÖLÜMÜN KAT MALİKLERİNDEN MUVAFAKAT ALINMADAN İŞYERİ OLARAK KULLANILDIĞI İDDİASINA DAYALI HAKİMİN MÜDAHALESİ VE KİRACININ TAHLİYESİ TALEBİNE İLİŞKİNDİR. KÜTÜKTE MESKEN OLARAK KAYITLI BAĞIMSIZ BÖLÜM TÜM KAT MALİKLERİNİN OYBİRLİĞİYLE VERİLMİŞ KARARI BULUNMADIKÇA İŞYERİ OLARAK KULLANILAMAZ. ANCAK, YARGITAYIN YERLEŞİK UYGULAMASINA GÖRE DEPO NİTELİKLE BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN PROJEYE AYKIRILIK YAPILMADIĞI SÜRECE İŞYERİ OLARAK KULLANILMASI KAT MALİKLERİNİN İZNİNE BAĞLI DEĞİLDİR.



Evi home ofis yapmak için gerekenler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön