16 / 05 / 2024

Tapuda elektronik imza adımı: Gayrimenkul alım satımında peş peşe değişiklikler geliyor! 

Tapuda elektronik imza adımı: Gayrimenkul alım satımında peş peşe değişiklikler geliyor! 

Web-Tapu ve Parsel Sorgu uygulamalarıyla dijital dönüşümde önemli bir atılım yapan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından 3 boyutlu sistem kapsamında pilot çalışmalar 7 ilden 15 ile yükseltilecek. Sistemle, binalar ve bağımsız bölümleri 3 boyutlu olarak tapudaki resmi kayıtlarda görülebilecek. 



Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan rakamlara göre; 2023 yılında Türkiye’de 18 milyon 285 bin 900 tapu işlemi yapıldı. Yine bu çerçevede  2 milyon 949 bin 437 satış işlemi gerçekleştirilirken, satış işlemlerinden 57 milyar 96 milyon lira; kat irtifakı, kat mülkiyeti, isim düzeltme gibi diğer tapu işlemlerinden de yaklaşık 3 milyar TL olacak şekilde kamu bütçesine 60 milyar liranın üzerinde katkı sağlanmış oldu. 

Diğer taraftan, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü dijital dönüşüm konusunda da çalışmalarına devam ediyor. 2017'de devreye alınan ve ‘webtapu.tkgm.gov.tr’ internet portalı üzerinden hizmet sunan Web-Tapu uygulamasıyla pek çok kolaylık sağlandı. Uygulama, e-devlet sistemiyle de entegre edilmiş halde. 

Tapuda elektronik imza adımı: Gayrimenkul alım satımında peş peşe değişiklikler geliyor! 

İstanbul Ticaret Gazetesi'nde yer alan habere göre; Sektör mensuplarını ve kamu yöneticilerini bir araya getirmeye devam eden İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi, ‘Emlak İşletmeleri Açısından Tapu ve Kadastro Uygulamaları Önemi’ konulu bir sektör toplantısı düzenledi. Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yakup Köç’ün gerçekleştirdiği toplantıda, tapu sicilinde dijitalleşme süreci ve getirilen yeniliklerin sektöre yansımaları değerlendirildi. 

Web-Tapu’nun ‘bireysel giriş’ ile vatandaşların kullanımına sunulduğu anımsatılırken; ayrıca ‘kurumsal giriş’ ile de şirketlere, kamu kurumlarına, emlak müşavirlerine ve taşınmaz değerleme uzmanlarına açıldığı ifade edildi. 

Açılış konuşmasında, sektörlerin talep ve beklentilerini ortaya koymanın asli görevleri olduğunun altını çizen Yakup Köç, "Türkiye ekonomisinde 200’ü aşkın alt sektörü harekete geçiren inşaat ve gayrimenkul alanında sahada en çok muhatap olduğumuz konu; kamunun denetimi, uygulamaları ve bunlara ilişkin mevzuat. Emlak işletmeleri açısından tapu ve kadastro uygulamaları da gayrimenkul sektörünün önem arz eden bir konusu. Gayrimenkullerin devlet güvencesiyle kayıt altına alınması, kadastro işlemlerinin yapılması ve sicil kayıtlarının tutulması, hakikaten kolay bir iş değil. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, yalnızca 2023'te 18 milyondan fazla tapu işlemi yapmış. Bu veriler, yapmış oldukları işin yoğunluğunu ve önemini ortaya koyuyor. Ticaret odaları ile tapu kadastro müdürlükleri benzer işleri yapıyorlar. Tapu daireleri gayrimenkullerimizin, ticaret odaları da şirketlerimizin kayıtlarını tutuyor" açıklamasında bulundu. 

Tapuda elektronik imza adımı: Gayrimenkul alım satımında peş peşe değişiklikler geliyor! 

İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Hakan Akdoğan’ın moderatörlüğünü üstlendiği sunum kısmında, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) Tapu Dairesi Başkanı Hasan Çelik, TKGM Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanı Cevdet Ekmel Hatipoğlu, Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mustafa Hakan Özelmacıklı bilgi ve tecrübelerini aktardı. 

Bu sene hayata geçirilmesi  beklenen Türkiye Tapu uygulamasıyla işlem sürecinin il veya ilçe sınırlaması olmadan yürütülebileceği de toplantıda gündeme geldi. 

Tapu ve kadastroda, 3 boyutlu bina verilerinin üretilmesi pilot çalışmalarının 7 şehirde devam ettiği ve şehir sayısının 15'e yükseltileceği ifade edildi. 

Ayrıca kanun değişikliği sürecinden sonra elektronik imzanın da tapu işlemlerinde kullanılacağına dikkat çekildi. 

Tapuda elektronik imza adımı: Gayrimenkul alım satımında peş peşe değişiklikler geliyor! 

ŞİMDİ ELEKTRONİK İMZA GELİYOR 

TKGM Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanı Cevdet Ekmel Hatipoğlu ise tapu dairelerinde çipli kimliklerin kullanılmasının Türkiye’de ilk olmasıyla kurumsal bir atılım olduğuna vurgu yaptı.

Hatipoğlu, söz konusu açıklamasında "Uygulama çerçevesinde, 973 tapu müdürlüğünün tamamında çipli kimlik sorgulama cihazları bulunuyor. Sahteciliğe karşı önemli bir koruma sunuyor. Bir sonraki değişiklik de elektronik imzayı sözleşmelerde kullanmak olacak. Web-Tapu uygulaması, pek çok işlemde kolaylık sağladı. Kurumsal açıdan, 3 Boyutlu Şehir Modelleri-3 Boyutlu Kadastro Altyapısı dediğimiz yeni bir oluşum hazırlıyoruz. Şu ana kadarki kadastro çalışmalarımızda ya da mülkiyet sistemimizde 2 boyutlu olarak yapılan süreçler, 3 boyutlu hale gelecek. Mimari projeler ve bağımsız bölümleri, 3 boyutlu olarak tapudaki resmi kayıtlarda yer alacak. Parsel Sorgu uygulamasında da yenilikler sürdürülecek. Kişisel verilerin korunmasıyla uyumlu olarak, 3 boyutlunun orada da  kullanımı konusunda yeni çalışmalar gerçekleştiriyoruz" diye konuştu. 

Toplantıda İTO Meclis Üyesi Mustafa Hakan Özelmacıklı’nın aktardığı sektör önerilerinden bazıları şu şekilde oldu: 

* Web-Tapu’da verilen yetkilerde süre uzatılabilmeli.

* Web-Tapu’da başlatılan bir işlemin iptal edilebilmesine de imkan sağlanmalı.

* Tapu senetlerine QR doğrulaması da getirilmeli.

* Harita bilgi sistemi emlak işletmelerine açılmalı.

* Web-Tapu sistemi üzerinden imza saatinin değiştirilebilmesine de imkan sağlanmalı.

* Bina kimlik sistemine emlak işletmeleri de dahil edilmeli.

* e-Kontrat sürecinde emlak işletmelerinin de rol alması sağlanmalı.

* Belediyelerden alınan rayiç değerler, sistem üzerinden yetkili emlak işletmeleriyle de paylaşılmalı.

* Takasbank sistemine emlak işletmeleri de dahil edilmeli.

* Parsel Sorgu sisteminde, Taşınmaz Kimlik Numarası Sorgulama sistemi tekrar aktif hale getirilmeli.

* İlan veren kişilerin malik olup olmadığını doğrulayabilen sistem kurulmalı.

Kıdem tazminatı, emekli maaşı, asgari ücret ve mesai saatleri masada! 5 yıl aradan sonra bir ilk yaşanıyor!

Sektör temsilcileri açıkladı: Konutta öncelik depreme dayanıklılık olmalı! 

Yüksek faiz konut kredilerini durma noktasına getirdi!


 


Geri Dön