26 / 12 / 2024

Tapuda intifa hakkı ne demek? İntifa hakkı nedir?

Tapuda intifa hakkı ne demek? İntifa hakkı nedir?

İntifa hakkı, gayrimenkul konusunda pek çok kişi tarafından merak edilen bir kavramdır. İntifa hakkının ne anlama geldiğini ve devredilebilir mi yoksa devredilemez mi gibi sorular, bu kavramla ilişkili olduğu için net bir cevap aranmaktadır. Peki intifa hakkı nedir ve tapu ne anlama gelir?



İNTİFA HAKKI NE DEMEK?

İntifa hakkı, kullanım hakkı sahibine verilen ana haklardır. Yani, bir mal sahibinin, sahip olduğu bir varlığı başka bir kişiye kullanma, yararlanma ve kullanma yetkisiyle devrettiği bir hak türüdür.  Bu hak, geleneksel ve bireyseldir. İntifa hakkı sahibi, gayrimenkulün fiili tasarrufunu yapabilir ve bu hakla korunan malı kullanma ve ondan çıkar sağlama yetkisine sahiptir. İntifa hakkı sahibi, söz konusu gayrimenkulu kullanma ve yönetme yetkisi taşımaktadır. 

İNTİFA HAKKI DEVREDİLEBİLİR Mİ?

İntifa hakkı, kişisel ve belirli bir süreyle sınırlı bir kullanım hakkıdır. Dolayısıyla, intifa hakkı devredilemez. Ancak intifa hakkının kullanımı, söz konusu hak sahibi tarafından başka bir kişiye devredilebilir. Bu noktada belirli bir kanun dikkate alınmalıdır.  Türk Medeni Kanunu'nun 806. ve 4721. maddeleri hükümleri gereğince mal sahibi, haklarını doğrudan devralana karşı talep edebilir. Bu sözleşmenin kısıtlanma durumu da vardır. Ancak her durumda mülkiyet sahibinin hakları saklı tutulmaktadır. Bu nedenle hakları devralan üçüncü şahsa dava açabilme hakkına sahiptir.

Tapuda intifa hakkı ne demek? İntifa hakkı nedir?

TAPUDA İNTİFA HAKKI NASIL KALDIRILIR?

Tapuda intifa hakkının kaldırılması, intifa hakkını tescil ettiren kişinin talebi veya yetkili makam veya mahkemenin kararıyla gerçekleşir. Bu süreç, tapu sicilindeki kaydın iptali ve ilgili düzenlemelere uygun olarak yapılır. İntifa hakkının sona ermesine ilişkin belirli bir süre söz konusuysa bu sürenin dolmasıyla birlikte gayrimenkul sahibinin talebi üzerine terk işlemi gerçekleştirilir. Kullanım hakkının diğer sebeplerle sona ermesi durumunda, tescilin yasal geçerliliği ortadan kalkar ve bu durumda gayrimenkul sahibi, tescilden vazgeçme talebinde bulunma hakkına sahiptir. Konsey, bu talebi yerine getirirse, ilgili her kişi, bildirim tarihinden itibaren 30 gün içinde işlemin iptal edilmesini talep etmek üzere dava açma hakkına sahiptir.

İntifa hakkı işlemleri 2016!

İntifa hakkı tesisi tapu harcı 2016!

İntifa hakkı nasıl tesis edilir?


Geri Dön