Emlak Terimleri

Tapuda ipotek nasıl anlaşılır?

İpotek, doğmuş veya ileride doğacak borç için bir taşınmazın teminat olarak gösterilmesi işlemine deniyor. Bir evin ipotekli olup olmadığı tapu senedinde belirtilmiyor. Peki, tapuda ipotek nasıl anlaşılır?

Tapuda ipotek nasıl anlaşılır?


İpotek, doğmuş veya ileride doğacak borç için bir taşınmazın teminat olarak gösterilmesi işlemine deniyor. İpotek gösterilen gayrimenkul bankadan krediyi alarak borçlanan kişiye veya üçüncü bir kişiye ait olabiliyor. 


Bankalarca veya kamu kurum ve kuruluşlarınca verilen krediler için ipotek yapıldığı gibi, satıcının parasının tamamını alamadığı durumlarda, alınan borç için teminat istenildiğinde veya ticari faaliyetlerde teminat olarak göstermek için taşınmaz ipotek ettirilebiliyor. İpotek işlemi için yazılı bir talep gerekmiyor. 


Bu talep dilekçesinde;

- ipoteğin miktarı,

- süresi,

- derecesi,

- ipotek tesis edecek kişinin kimlik bilgileri, eğer tüzel kişi ise ünvanı bildiriliyor. 


Gayrimenkul alımlarında tapu ipotek işlemleri için satış evrakları ile birlikte ipotek evrakları da tapuya götürülerek aynı anda başvuru yapılıyor. İmza sırasında alıcı, satıcı ve banka yetkilisi aynı anda tapuda bulunması gerekiyor. Peki, tapuda ipotek nasıl anlaşılır?


Tapuda ipoteğin anlaşılması!

Bir evin ipotekli olup olmadığı tapu senedinde belirtilmiyor. Bu durumda yapmanız gereken, Tapu Müdürlüğü'ne gidip, sayfaya bakmanız oluyor. 


Söz konusu gayrimenkulun ipotekli olup olmadığı 'İpotekler Hanesi' sütununda yazıyor. Bu sütuna bakarak, gayrimenkulun ipotek durumunu öğrenmeniz mümkün oluyor.


Tapuda ipotek koyma işlemi!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com