Emlak Terimleri

Tapuda isim tashihi görevli mahkeme!

Tapu kaydı üzerinde isim hatasının düzeltilebilmesi için tapuda isim tashihi davasının açılması gerekiyor. Davanın açılması için görevli mahkemeye dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. Peki, Tapuda isim tashihi görevli mahkeme hangi mahkemedir?

Tapuda isim tashihi görevli mahkeme!

Tapu kaydı üzerinde isim hatasının düzeltilebilmesi için tapuda isim tashihi davasının açılması gerekiyor. Tapuda isim tashihi davasını,  tapuda isim tashihi yapacak olan kişiler açabiliyor.


Tapuda isim tashihi davasında nüfustan alınacak bütün belgeler-özellikle tespit bilirkişilerin sağ olup-olmadıkları, kayıt malikinin nüfus kaydı, kayıt maliki dışında aynı ad-soyadında ikinci bir kimsenin olup-olmadığı ve tapu kayıtlarında yazılı olan ad ve soyadında birisinin olup olmadığı, veraset ilamına göre dahili davacılar belirlenmiş oluyor.


Tapuda isim tashihi yapılan yanlışlıkların düzeltilmesi için yapılıyor. Tapu kaydında isim düzeltilmesi davası dışında baba ismi, yüzölçümü gibi konulardaki yanlışlıkların düzeltilmesi için de tapu düzeltim davası açılabiliyor. Tapuda isim tahsisi davalarında öneli olan hususlar ise şöyle;


1-Nüfustan alınacak bütün belgeler-özellikle tespit bilirkişilerin sağ olup-olmadıkları, kayıt malikinin nüfus kaydı,


2-Kayıt maliki dışında aynı ad-soyadında ikinci bir kimsenin olup-olmadığı ve tapu kayıtlarında yazılı olan ad ve soyadında birisinin olup olmadığı


3- Veraset ilamına göre dahili davacılar belirlenmiş oluyor. 



Tapuda isim tashihi görevli mahkeme.. 

Tapuda isim tashihi davası, taşınmazın yer aldığı Sulh Hukuk Mahkemelerine açılıyor. Tapuda isim tashihi için mahkemeye bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor. Söz konusu tapuda isim tashihi dilekçe örneği aşağıda yer alıyor.



Tapuda isim tashihi dava dilekçesi örneği..

......... NÖBETÇİ SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE  

DAVACI: 

Ad Soyad 

Adres 

TC kimlik no


DAVALI : .......... TAPU SİCİL MÜDÜRLÜĞÜ


DAVA : TAPUDA İSİM VE SOY İSİM  TASHİHİ


AÇIKLAMA : .......... ili ............. ilçesi ………………….mahallesi  ………….. ada ………………. Parselde  kayıtlı taşınmazda …………….. olan ismim …………….. olarak yazılmıştır. 



DELİLLER : Nüfus kaydı şahit beyanı ve diğer resmi kayıt ve sair belgeler. 



SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda açıkladığım sebeplerden dolayı ve yine yukarıda pafta ve parsel numaralarını belirttiğimiz tapu kaydında …….. ismimim …… olarak değiştirilmesini  saygılarımla arz ederim.  …./…./2013



Davacı

İmza



Tapu işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler!



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com