Genel

Tapuda miras paylaşımı nasıl yapılır? Tapuda intikal için tüm mirasçılar gerekli mi?

Tapuda miras konusu pek çok kişinin kafasını kurcalayan bir konudur. Peki Tapuda miras paylaşımı nasıl yapılır? İşte detaylar!jpg" />

Miras geçişinde neler yapılır, Tapuda miras paylaşımı nasıl yapılır? Tapuda intikal için tüm mirasçılar gerekli mı? İşte tüm bu soruların ve bu konuda merak edilen diğer soruların yanıtları…

MAL PAYLAŞIMI YAPILMAZSA NE OLUR?

Miras intikali murisin ölümü ile birlikte 2 yıl içerisinde yapılmaz ise, Tapu müdürlüğü, mirasçılık belgesi düzenlenmesi için yargıya başvurulur ve müdürlük, belgeye göre tapu sicil kayıtlarını tescil ederek güncelleştirilebilir.

TAPUDA MİRAS PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?

Mirasçıların bir paylaşma sözleşmesi yapabilirler. TMK m. 676'ya göre; tüm mirasçıların katılımı ile yazılı olarak yapılmak şartı ile miras paylaşım sözleşmesi geçerlidir ve tarafları bağlamaktadır. Mirasçılar geçerli bir miras taksim yani paylaşım sözleşmesine dayanıp tapu iptal ve tescil talebinde bulunabilirler.

MİRAS KALAN EVİN KARDEŞLERDEN BİRİNE DEVRİNDE NE YAPILIR?

Mirasın payının kardeşe devrine dair noter onaylı bir sözleşmeye gerek yoktur. Miras payının kardeşe devir etmesinde her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılarak ve bu sözleşmenin her iki tarafın da imzası alınmalıdır.

TAPUDA İNTİKAL İÇİN TÜM MİRASÇILAR GEREKLİ Mİ?

Tapu sicilinde kayıtlı malikin yani tapu sahibinin ölümü durumunda, miras hakkının mahkemeden alınmış veraset senedinde belirtilen mirasçılar adına Medeni Kanunun hükümlerine göre tescili işlemine mirasın intikali denilmektedir. Bunun için tüm mirasçıların istemine gerek olmayıp, bir tek mirasçı da iştirak durumunda intikal işlemini yaptırabilir.

TAPUDA BUNA AMAN DİKKAT!

Taşınmaz mülklerin satış işleminde tapuya beyan edilen satış tutarının yüzde 4'ü tapu harcı olarak ödeniyor. Tapu işlemlerinde evin satışı hangi tutar üzerinden yapıldıysa o tutarın tapuya bildirilmesi gerekir. Ama bazı kişiler tapu harcını az ödemek adına farklı yollara başvurabiliyor. Bu yollardan biri ise tapu bedelini düşük göstermektir.

Ev, arsa veya iş yerinin değerinin tapuda düşük gösterilmesi hem alıcı hem de satıcı açısından cazip bir hale gelmektedir. Bu kapsamda alım satım işlemlerinde ödenen harç da daha düşük tutarlar da oluyor. Bu işlem karlı gibi görünse de sonradan başınıza büyük sorunlar doğurabilir. Bu yönteme başvuranlar evlerini bile kaybedebilir.