Emlak Terimleri

Tapuda rayiç bedel nasıl hesaplanır?

Rayiç bedel, satışa konu olan taşınmazın değerini belirliyor. Rayiç bedel, güncel piyasa koşullarına göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından belirleniyor. Peki, tapuda rayiç bedel nasıl hesaplanır?

Tapuda rayiç bedel nasıl hesaplanır?

Rayiç bedel, satışa konu olan taşınmazın değerini belirliyor. Rayiç bedel, güncel piyasa koşullarına göre belirleniyor.  Rayiç bedel tespitleri, gayrimenkulün türüne göre defterdarlıklar veya mal müdürlükleri tarafından yapılıyor. Belirlenen bu bedel doğrultusunda ise, gayrimenkul satışları yapılıyor.


Bir mülkün bugünkü piyasa koşullarındaki alım satım bedeli olarak da nitelendirilen rayiç bedel, gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye müracaatta bulunarak öğrenilebiliyor. 


Rayiç bedel; piyasa değeri ve emlak vergisi bedelini baz alan değer olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkıyor. Peki, tapuda rayiç bedel nasıl hesaplanır?


Rayiç bedel hesabı..

Rayiç bedeli hesaplamak için gayrimenkulün yer aldığı semtdeki en az diğer üç gayrimenkulün rayiç bedelini ve metrekarelerinin öğrenilmesi gerekiyor. 


Örneğin bir dairenin rayiç bedelini hesaplamak istediğinizi farz edelim. Bu durumda, aynı semtteki üç farklı evin rayiç bedeli ve metrekarelerinin öğrenilmesi gerekiyor.


Bu üç evin rayiç bedelinin toplamını, üç evin toplam metrekaresine bölerek; bu semtte metrekare başına kaç lira rayiç bedel olduğunu bulunabiliyor.


Metrekare başına düşen rayiç bedelini, esas rayiç bedelini bulmak istediğimiz evin m2 si ile çarparak evin gerçeğe yakın rayiç değeri kısmen de olsa bulunmuş oluyor.


Tapu rayiç bedel bulmadaki bir sonraki adım; kısmen rayiç bedelini çıkaracağımız evin, diğer üç ev ile aralarındaki eksiklik ve fazlalıkları saptamak.


Bu kıyaslamalar sonucunda; rayiç bedeli etkileyen özellikler gözönüne alarak, 10 üzerinden objektif bir şekilde puanlanmalı. Bu formül ile tapu rayiç bedeli hesaplanmış oluyor. Yukarıdaki işlemlerin formülü ise şu şekilde:


Rayiç bedel hesaplama formülü: Metrekareye düşen rayiç bedeli çarpı evin metrekaresi çarpı (80 + 10 üzerinden verilen toplam puan) bölü 100 = Rayiç Bedel


Rayiç bedel nasıl arttırılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com