Kent Haberleri

Tapuda resmen yeni dönem başlıyor! Aman dikkat! 

2023 yılıyla beraber emlak alım satım işlemlerine yeni düzenlemeler de getiriliyor. Tapuda resmen yeni dönem başlıyor... Söz konusu değişiklik 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak....Aman dikkat...Milyonları ilgilendiren söz konusu bu düzenleme 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak

2023 yılıyla beraber emlak alım satım işlemlerine yeni düzenlemeler de getiriliyor. Milyonları ilgilendiren söz konusu bu düzenleme 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak. Tapuda yapılan bu yeni düzenleme sayesinde gayrimenkul alım satım işlemleri artık noter üzerinden de yapılabilecek. 

Tapuda resmen yeni dönem başlıyor... 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak....Aman dikkat...

Mynet'in aktardığı detaylara göre, gayrimenkul alım satım işlemlerinde yeni dönem resmen başlıyor. Konut alıp satacaklar bu tarihe dikkat edin. 1 Ocak 2023'ten itibaren isteyen kişiler ev alım satımı başta olmak üzere noterden tapu işlemi, satışı ve devri yapabilecek. 

TAPUDA YENİ DÖNEM RESMEN BAŞLIYOR

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren noter üzerinden ev alım satımı başta olmak üzere tapu işlemi ve devri işlemleri yapılabilecek.

TAPU HARCINA EK NOTER ÜCRETİ

Yine verilen detaylara göre, gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu harcı ödenmesi gerekli. Tapu harcı, alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı yüzde 2 olmak üzere satış bedeli üzerinden yüzde 4 şeklinde tahsil ediliyor.

Tapu işlemleri için; tapu dairesi tercih edilirse sadece tapu harcı ödenirken, işlem noterde gerçekleştirilirse tapu harcına ek olarak noter ücreti de ödenmesi gerekiyor. Noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 TL'den az ve 4 bin TL'den fazla olamayacak. Bu miktarlar, her sene yeniden değerleme oranına göre düzenlenecek.

Tapuda resmen yeni dönem başlıyor... 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak....Aman dikkat...

NOTER’DE TAPU SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Yine verilen detaylara göre, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından tapu kayıt örneği ve diğer belgeler, tapu bilişim sistemi aracılığıyla noterlerle paylaşılacak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’nden (TAKBİS) noterliklerin veri alabilmesi için teknik hazırlıklar devam ediyor.

Taşınmazın ilgili belgelerinin eksik olduğu durumda da bu belgeler sistem üzerinden talep edilecek ve eksiklikler tapu müdürlüğü tarafından sisteme aktarılacak.

Yine verilen detaylara göre, noterlerce hak sahibi belirlendikten ve taşınmazın satışına engel hukuki söz konusu bir durumun bulunmadığı tespit edildikten sonra taşınmaz satış sözleşmesi yapılacak.

Satış sözleşmesi taraflar tarafından imzalandığında noter, tapu bilişim sisteminden yevmiye numarası alarak sözleşmeyi de sisteme kaydedecek.

Yine verilen detaylara göre, sözleşme sisteme kaydolduktan sonra tapu müdürlüğü tarafından taşınmazın tapu siciline tescili de yapılacak.

Satış sözleşmesiyle beraber diğer belgeler, noter tarafından sisteme aktarılacak ve fiziki olarak da arşivlenecek.

Tapu ve Kadastro personel alımında başvurular resmen başlıyor! 25 şehirde en az 10 bin TL maaş fırsatı! Aman kaçırmayın!

Tapu sahipleri aman dikkat! Yıllardır ödediğiniz o paraları geri alma zamanı geldi! Hemen bakın!

Dikkat! Hemen tapu müdürlüğüne gönderilmesi gerekiyor!