Kent Haberleri

Tapuda resmen yeni dönem başlıyor! Tapu sahipleri hemen tek tek açıklanan bu detaylara bakın!

Tapuda resmen yeni dönem başlıyor... Tapu sahipleri hemen tek tek açıklanan bu detaylara bakın... İşte son dakika detayları...Verilen detaylara göre, artış ev alım- satımı noterlerde yapılacak

Ev alım- satımı yapacak vatandaşları yakından ilgilendiren bir son dakika gelişmesi yaşandı. Verilen detaylara göre, artış ev alım- satımı noterlerde yapılacak. 

Tapuda resmen yeni dönem başlıyor... Tapu sahipleri hemen tek tek açıklanan bu detaylara bakın... İşte son dakika detayları...

Tapuda resmen yeni dönem başlıyor... Tapu sahipleri hemen tek tek açıklanan bu detaylara bakın... İşte son dakika detayları...

Milliyet'te yer alan habere göre, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2 temmuz 2024 tarihine kadar kira artış üst sınırı yüzde 25 olarak uygulanacağını söyleyerek,  kira düzenlemesi ve taşınmaz satış sözleşmelerinin noterliklerde yapılmasına yönelik uygulamaları nlattı.

"HAFTA SONLARINDA DA TAŞINMAZ SATIŞI GERÇEKLEŞMİŞ OLACAK"

Milliyet'te yer alan habere göre, taşınmaz satış sözleşmelerinin noterliklerde gerçekleştirilmesine yönelik uygulamaya ilişkin de açıklamalar yapan Tunç, bu konuda yasal düzenleme yapıldığını anımsattı.

Yaptığı açıklamada söz konusu bu yeni uygulamanın tapu müdürlüklerindeki yoğunluğu azaltacağını, vatandaşların işlemlerini daha kısa ve hızlı sürede tamamlamasını sağlayacağını dile getiren Tunç, şunları dile getirdi. "4 Temmuz tarihinden itibaren noterlerimizde gayrimenkul satışı, taşınmaz satışı yapılabilecek. Bu çok önemli. Noterlerimiz, nöbetçi noter uygulamasıyla hafta sonunda da açık oluyorlar. Dolayısıyla taşınmaz satışları, tapu dairelerinde sadece hafta içi yapılabilirken şimdi noterlerde de bu imkan getirildiği için hafta sonlarında da taşınmaz satışı yapılmış olacak."

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Konuyla ilgili olarak Milliyet'e önemli açıklamalar yapan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Noterlerde gayrimenkul satışlarının gerçekleştirilebilmesine ilişkin düzenleme geçen yasama döneminde Altıncı Yargı Paketi kapsamında zaten açıklanmıştı. Daha önce 1 Ocak 2023 tarihinde başlaması beklenen düzenleme bugün Adalet Bakanı’nın açıklaması ile beraber 4 Temmuz tarihinde başlayacak.

‘TAPULARDA İŞLEMLER SONA ERMEYECEK’

Verilen detaylara göre, söz konusu düzenleme aslında gayrimenkule dayalı sözleşmelerin tapular dışında noterlerde de yapılabilmesine de olanak tanıyor. Tapularda gerçekleştirlen işlemler sona ermeyecek. Bu işlemler özellikle bazı büyükşehirlerdeki noterlerde olmak üzere tapu işlem yoğunluğunun olduğu bölgelerde vatandaşlar için alternatif bir kanal da oluşturabilir.

Zaten mevcut durumda noterlerde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, kat karşılığı inşaat sözleşmesi gibi gayrimenkule dayalı olarak bazı sözleşmeler yapılabiliyordu. Söz konusu bu düzenleme gayrimenkullerin satışına ilişkin olarak yapılacak işlemlerle. Taşınmaz satış sözleşmelerinin noterlerde yapılmasına da imkan sağlayacak." dedi.

<#resi4>

‘VATANDAŞLAR E-DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURACAK’

Özelmacıklı, "Sözleşmelerin düzenlenebilmesi amacıyla tapularda nasıl bir randevu sistemi varsa noterlerde de randevu sistemi bulunuyor. Vatandaşlar e-Devlet üzerinden Noterler Birliği’nin e-randevu uygulamasından da başvuru yapacaklar.

Ayrıca satışa ilişkin evrakları yükleyerek randevu saatinde noterde bulunmak suretiyle hareket edecek. Bu tapu tarafında web tapu ile yapılıyordu. Noter üzerinden e-Devlette e-randevu üzerinden gerçekleştirilebilecek.

NOTER ÜCRETLERİ NE KADAR OLACAK?

Bunun ek bir maliyeti var mı? Evet var, 2023 yılı noterlik ücret tarifeleri geçtiğimiz aylarda duyurulmuştu. Taşınmaz satış sözleşmesi düzenlediklerinde taşınmazın satış değerinin binde 1’i bir tarife bulunuyor. İşte burada yeni bir düzenleme yapılarak bu bedel 500 liradan az 4 bin liradan fazla olmayacak şekli ile belirlendi.

Böylesi bu durumda vatandaşlar tapu harcı ile döner sermaye bedelleri dışında diğer işlemleri de noterlerde gerçekleştirirlerse bu bedeli ödüyor olacaklar.