Tapuda şartlı bağış nedir?
Tapuda bağış, bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın sahipliğinin bir başkasına devredilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tapuda şartlı bağış nedir? Tapuda şartlı bağış nasıl yapılır?
Tapuda şartlı bağış nedir?
Tapuda bağış, bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın sahipliğinin bir başkasına devredilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Bağışın yapılabilmesi için kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor.
Bağış işleminin yapılabilmesi için ayırt etme gücüne sahip gayrimenkul sahibinin gerekli belgeler ile tapuya müracaat etmesi gerekiyor. Peki, tapuda şartlı bağış nedir?
Bağış yapılırken bağışı yapan kimse bağışı kabul eden kimseye bir kısım mükellefiyetler yükleyebiliyor. Bu mükellefiyet bir şeyi yapma veya yapmaktan kaçınma şeklinde olabiliyor. Böyle bir mükellefiyet varsa bağış resmi senedine bu mükellefiyet de yazılıyor.
Buradaki rücu şartı sadece bir tek şart olabilir. O da bağışı kabul edenin bağışlayandan önce ölmesi halinde taşınmazın bağışlayana geri döneceği şartıdır. Bunun dışında bir şartla taşınmaz geri dönmez (TST.11). Ancak bir tüzel kişi lehine rücu şartlı bağış yapılmış olup da tüzel kişilik son bulursa bu da bir bağıştan dönüş (vazgeçme) sebebidir.
Rücu şartı gerçekleşirse, yani lehine bağış yapılan kimse bağış yapandan önce ölürse, lehine rücu şartı bulunan kimse (eski malik) taşınmaz malın kendi adına yeniden tescilini isteyebilir. Bunun için mahkemeye başvurmasına gerek yoktur.
Nüfus kayıt örneği veya bir veraset senedi ile bu ölümü kanıtlayarak tapu sicil müdürlüğünden istemde bulunursa, taşınmazın mülkiyeti rücu eder. Bunun için taşınmazın halen ölen bağış lehdarının adında kayıtlı olması şart değildir. Taşınmaz bir başkasına devir edilmiş olsa dahi üzerinde bazı haklar kurulmuş olsa dahi mülkiyet bağıştan rücu eden adına tescil edilir.
Tapu bağış harç oranı 2015!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com