Emlak Terimleri

Tapuda satış bedelini az göstermenin cezası nedir?

Tapu dairelerinde alım satım işlemi gerçekleştirilirken gayrimenkulde alım ve satım bedellerinin bildirilmesi gerekiyor. Gerçek bedeller üzerinden tapu harcı ödemesi yapılıyor. Peki, Tapuda satış bedeli az gösterilirse ne olur? Tapuda satış bedelini az göstermenin cezası nedir? İşte tüm detaylar... Tapu harçları gayrimenkulü satan ve alan kişiler tarafından ayrı ayrı olarak tahsil ediliyor

Gayrimenkul alım satım işlemleri gerçekleştirilirken tapuda devir işlemi yapabilmek adına belirli miktarda harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Tapu harçları gayrimenkulü satan ve alan kişiler tarafından ayrı ayrı olarak tahsil ediliyor. Eğer tapu harçları ödenmezse gayrimenkulün devir işlemi yapılamıyor.  

Daha az tapu harcı ödemek için uygulamada taraflar çoğu zaman gayrimenkulün gerçek satış değeri yerine daha düşük bir satış bedeli beyan edebiliyorlar. Beyan edilen bu tutar, çoğu zamanda gayrimenkulün belediyece belirlenen rayiç değeri veya bu değerin biraz daha yukarısında bir değer oluyor. 

Gayrimenkul devir işlemlerinde, kanunen, taraflar gerçek satış bedelini beyan etmekle yükümlü oluyorlar. Buna karşılık, yukarıda bahsedildiği gibi, genellikle taraflar düşük harç ödemek amacı ile tapu müdürlüğünde ilgili belediye tarafından belirlenen rayiç değer gibi daha düşük bir bedel beyan ediyorlar. 

Tapudaki satış bedelinin, gerçek satış bedeli yerine daha düşük bir tutar üzerinden beyan edilmesinin çeşitli riskleri bulunuyor. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Alım satım aşamasında satış bedelinin tamamı peşin olarak ödenmemiş, taksitle ödenmesi kararlaştırılmış ise, alıcı tarafın ödemeyi geciktirmesi ya da ödememesi durumunda satıcı kural olarak yalnızca tapuda gösterilen bedel üzerinden hak talep edebiliyor. 

Hisseli tapuya sahip bir gayrimenkul almanız halinde, diğer hissedar şuf’a (ön alım) hakkını kullanarak gayrimenkulü tapuda belirtilen düşük bedel ile elinizden alma hakkına sahip olabilir. 

Satış bedelinin gerçek satış değerinden daha düşük gösterildiğinin tespit edilmesi durumunda Maliye, eksik beyan edilen satış değeri farkının üç katı tutarında vergi cezası ve yine bu tutarda usulsüzlük cezasını işlem tarihinden itibaren hesap edilecek faiziyle birlikte tahsil ediyor. 

TAPUDA DÜŞÜK BEYAN CEZASI NE KADAR?

Maliye Bakanlığı gayrimenkullerin gerçek satış bedelini düşük gösterenlere ve konut kredisi alırken ekspertiz raporuyla malın değerini düşük gösterenleri yeni sistem üzerinden hemen tespit edebiliyor ve yasal işlem başlatabiliyor. 

Tapuda düşük beyan verenler gerçek bedelle eksik beyan arasındaki farkı ve tapu harcının yüzde 25'i kadar vergi cezası ödemekle karşı karşı kalıyorlar. Böyle bir durumda başlangıçta ödenmesi gereken tapu harcından çok daha büyük masraflar ortaya çıkıyor.

Mülkün gerçek fiyatı dışında asılsız fiyat bildirimi yapan kişiler vergi borcu ya da vergi cezası ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Gerçek fiyatın belirlenmesi ile fiyatın çok altında tapu harcının ödenmesi her iki taraf için de sıkıntılı bir durumun yaşanmasına neden oluyor. 

Tapu değerinin düşük gösterilerek tapu harcının da düşük ödenmesi ve ardından satıcının bildirilen satış fiyatından fazla para ödemesi alması kişinin gelir vergi beyannamesinde de sorun yaşamasına sebep olarak burada da ceza uygulaması yapılabiliyor. 

Gayrimenkul sahibi ve evi alıcı kişi mutlaka gayrimenkulün gerçek satış fiyatını tapu dairesine bildirmek zorundadır. Herhangi bir cezai uygulamaya maruz kalmamak için gayrimenkullerin değerinde satışının yapılarak ve bu satış bedelinin gerçek şekilde tapu dairesinde belirtilmesi gerekiyor. 

Tapu masrafı ne kadar 2022? Tapu masrafını kim öder?

Tapu senedi nedir? Tapu senedi çeşitleri nelerdir?

Tapu takyidat belgesi nedir? Takyidat belgesi nasıl alınır?

Tapu daireleri bayram tatilinde açık mı?

Kira şerhi nasıl kaldırılır?

Tapuda kira şerhi ücreti 2022 ne kadar?

Kira şerhi nasıl yapılır? Tapuda kira şerhi için gerekli belgeler neler?

Kiracıya ihtarname nasıl çekilir?

Tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz?

Tapu iptal ve tescil davası nedir, nasıl açılır?

Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası nedir, nasıl açılır?

Kiracının ihtiyaç sebebiyle tahliyesi nasıl olur?

Kira uyarlama davası nedir, ne zaman açılabilir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır, şartları nelerdir?

Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli evraklar 2022 nelerdir?

Kira sözleşmesi hangi durumlarda fesh edilir?

Yapı kullanma izin belgesi nasıl sorgulanır?

Tahliye taahhütnamesi nasıl hazırlanır?

Tahliye taahhütnamesi ile kiracının tahliyesi nasıl olur?

Hisseli gayrimenkul satışı nasıl olur?

Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır?

Tapuda tevhit işlemi nedir? Tapuda tevhit nasıl yapılır?

Tapu ifraz işlemi nedir? Tapuda ifraz nasıl olur?