Ekonomi

Tapuda yeni dönem! 4 Temmuz'da başlıyor

Tapuda devrim gibi düzenleme geliyor. Tapu devir işlemlerinde yeni dönem 4 Temmuz'da başlayacak. Dükkan, arsa, ev satışında devir işlemleri noterden gerçekleştirilebilecek. İşte tüm detaylar...Gayrimenkul satışlarında noterde tapu devri başlıyor

Ev, arsa ya da iş yeri satış işlemlerinde yeni döneme giriliyor. Gayrimenkul satışlarında noterde tapu devri başlıyor. Artık satış sözleşmelerinde Tapu Sicil Müdürlükleri'nin yanı sıra noterler de yetkili olabilecek. Noterlerde gayrimenkul satış işlemleri, 4 Temmuz'dan itibaren başlıyor.

TRT Haber’in haberine göre sadece konut değil, ofis, dükkan, arsa ve tarla gibi tüm taşınmazların alım-satım işlemi noterlerde gerçekleştirilecek.

NOTERLER BİRLİĞİ’NDEN RANDEVU ALINMASI GEREKİYOR
Satış işlemini noterden yapmak isteyenler Türkiye Noterler Birliği’nin elektronik randevu uygulamasından başvuru yapabilecek.

Sisteme tarafların bilgileri, taşınmazın emlak vergi değeri ile taraflar arasında belirlenen satış bedeli gibi bilgiler işlenecek ve belgeleri yüklenecek.

Noterler, başvuruyu Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden sorgulayacak.

Satış işlemine mani bir durum yoksa taraflara randevu verilecek.

TAPU HARCININ YANI SIRA NOTER ÜCRETİ DE ÖDENECEK
Tapu dairesinde yapılan işlemlerde satış bedelinin yüzde 4’ü kadar tapu harcı ödeniyor.

Noterlerde buna ek bir ücret daha alınacak. Taşınmazın değerine göre bu ücret 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olamayacak. 

TAPU BAŞVURU İŞLEMLERİ
Bahar aylarının gelmesiyle birlikte gayrimenkul sektörü yeniden hareketlendi. Bu süreçte vatandaşların gündeminden düşmeyen konulardan biri de tapu başvurusu oldu. Tapuya başvuru yapmak isteyen vatandaşlar için iki farklı yöntem bulunuyor. Tapu başvuruları hem telefon ile hem de internet üzerinden yapılabiliyor.

Buna göre telefon ile tapu başvurusu yapmak isteyenler Alo 181 çağrı merkezini arayıp işlem randevusu alabilir. E-Randevu internet sitesine giriş yapanlar da bu sayfadan tapu başvurusunda bulunabilir. Online randevu almak isteyenler için diğer seçenek web – tapu internet sitesinden doğduran başvuru yapılabiliyor.

TAPU PARSEL SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Son dönemde tapu ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Özellikle havaların iyileşmesiyle birlikte gayrimenkul sektörü hareketlendi ve tapu başvuruları arttı. Vatandaşların yoğunluk yaşadığı diğer konu tapu parsel sorgulama işlemleri oldu. “Tapu parsel sorgulama nasıl yapılır?” sorusunun yanıtını arayanlar için online hizmetler öne çıkıyor. https://parselsorgu.tkgm.gov.tr adresinden il, ilçe, mahalle, ada veya parsel numarasıyla parsel sorgulama işlemleri yapılabiliyor.