15 / 05 / 2024

Tapuda yeni dönem başlıyor! Değer artışı kazancı nasıl hesaplanır? 10 soru ve cevapta merak edilen detaylar...

Tapuda yeni dönem başlıyor! Değer artışı kazancı nasıl hesaplanır? 10 soru ve cevapta merak edilen detaylar...

Gelir İdaresi Başkanlığı, konut alım ve satımında vergilendirmenin nasıl yapıldığı ile ilgiliolarak bir broşür hazırladı. Bu kapsamda yanlış beyanda bulunanlar yüksek cezalarla karşı karşıya kalabiliyor. 



Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayımlanan yeni broşür ile birlikte konut alım-satım işlemlerinde vergilendirme süreçleri detaylı bir şekilde anlatılmaktadır.  A Haber canlı yayınına konuk olan avukat Burak Evci merak edilen o soruları cevapladı. 

TAPUDA YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) yaptığı açıklamaya göre tapuda yeni döneme girildiğini duyrdu. Yapılan bu değişiklik ile birlikte ev satışı yeni ev alımı veya miras yolu ile mülk edinme gibi durumlarla ilgili herkesi igilendirmektedir.

DEĞER ARTIŞI KAZANCI NASIL OLUŞUR?

-  Arazi, bina gibi gayrimenkullerin satın alındıktan sonra beş sene içinde elden çıkartılması halinde değer artışı kazancı oluşur. Bunun vergilendirilmesi ve gelir vergisi beyanında bulunulması lazımdır.

MİRAS YOLU İLE ELDE EDİLEN KAZANÇ DEĞER ARTIŞI KAZANCI MIDIR?

-  Kişilerin bedelsiz olarak miras yolu ile elde etmiş oldukları kazançlar için değer artışı kazancı uygulanır ve gelir vergisi beyanı yapmaya gerek yoktur.

BİR DAİRENİN SATIŞINDAN ELDE EDİLEN KAZANÇ DEĞER ARTIŞI KAZANCI MIDIR?

-  Bir daire alındığı zaman beş sene içerisinde satılması halinde değer artışı kazancı olabilir. Fakat, beyannamede bulunulması da lazımdır. Bu 2023 yılı için 55 bin TL 2024 yılı içinse 87 bin TL'dir. Eğer burada bu değerlerin üzerinde bir kazanç varsa vergi ödenmesi gerekir. Burada yüzde 15 ila yüzde 40 arasında değişen bir oran bulunmaktadır.

DEĞER ARTIŞI KAZANCI İÇİN YILLIK İSTİSNA MİKTARI NE KADARDIR?

- Değer artışı kazancı için istisna miktarı 2023 senesi için 55 bin TL 2024 yılı için 87 bin TL'dir. Kazanç bu rakamlardan fazla ise gelir verdisi ödenecektir. İstisna miktarın altında bir gelir kazancı varsa gelir vergisine gerek yok.

Tapuda yeni dönem başlıyor! Değer artışı kazancı nasıl hesaplanır? 10 soru ve cevapta merak edilen detaylar...

DEĞER ARTIŞI KAZANÇLARINDA SAFİ KAZANÇ NASIL BULUNUR?

- Bir gayrimenkul edinildiği zaman bunun satıldığı tarihte yapılan masraflar, maliyeti, harçlar ve giderler düşüldüğü zaman bulunan kazanca safi kazanç iye adlandırılır.

DEĞER ARTIŞI KAZANCINDA ENDEKSLEME NASIL YAPILIR?

- Burada endeksleme yapılırken edinilmiş olan gayrimenkulün enflasyon oranında artışı hesaplanmaktadır. Buna göre, gayrimenkulün satıldığı aydan önceki ay esas alınarak TÜİK'in belirlemiş olduğu ÜFE oranlarına göre enflasyon hesaplaması yapılmaktadır. Gayrimenkulden elde edilecek kar ve kazanç bulunmaktadır.

TAPU HARCI HANGİ BEDEL ÜZERİNDEN VE HANGİ ORANDA ÖDENİR?

- Alıcı ve satıcı binde 20 oranında harç ödemesi yapmaktadır. Bunun önüne geçmek ve daha az harç ödemek için kişiler tapuda bedelleri az gösteriyorlar. Burada bedel düşük gösterildiği zamanda kişiler daha sonra hisseli tapular ile ilgili davalarda sorunlar ile karşılaşıyor. Diğer hissedarların daha düşük bedellerden tapuyu satınalma hakkı vardır. Bu hususa mutlaka dikkat edilmeli. Tapu harcı kesinlikle alınan bedelden gösterilmeli.

ALIM-SATIM BEDELİ GERÇEK MİKTARDAN BİLDİRİLMEZSE NE OLUR?

- Gerçek bedel ile alım satım bedeli arasındaki fark kadar ceza uygulanıyor. Bunlar banka sistemleri üzerinden yapılacak. Tapu Türkiye uygulamaları ile online olarak bunlar tespit edilecek. Bu konuyla karşılaşanlar vergi dairelerine şikayette bulunabilirler. Kişilerin gayrimenkul alırken dolandırılmanın önüne geçmek için yeni sistemde 70'er TL bedel verdikleri taktirde kişiler korunmuş olacak. Burada Tapuların anlaşmalı oldukları bankalara bedel yatırılacak burada sistem üzerinden uyumlu çalışma ile işlem bittikten sonra gayrimenkuller alınabilecek. Satıcı da parasına ulaşacak.

TAPU HARCINDA PİŞMANLIK TALEPLİ BİLDİRİMDE BULUNULABİLİR Mİ?

- Tapu harçlarında eksik bildirim yapıldıysa daha sonradan burada oluşan fark bedelinde binde 20 oranında alıcı ve satıcı harç ödemesi yapması gerekir. Burada yüzde 25'te vergi cezası ortaya çıkacak. Burada pişmanlık hükümlerine göre talepler olabilecek. Bu durumda uzlaşma, indirim söz konusu olabilir.

Aile içi tapu devir nasıl yapılır ve ücreti nedir?

Tapuda yeni dönem başladı! Eski kimlik ile tapu işlemi geçerli olacak mı?

Tapuda yeni dönem başladı! Eski kimlik ile tapu işlemi geçerli olacak mı?

Mal sahipleri dikkat! Tapuda yeni bir dönem başlıyor

 


Geri Dön