Tapuda yeni sistem devreye girdi! Sistem nasıl işleyecek?
Tapuda sahteciliğin ve dolandırıcılığın önüne geçmek için pilot bölgelerde başlatılan yeni sistem 81 ilde devreye girdi. Sistemle taraflara SMS atılarak uyarılarda bulunuluyor. Parmak izi ve diğer kimlik bilgileri doğrulanmadan satış yapılamayacak. Sahte tapu devri ve satışların engellenmesi için başlatılan Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi Türkiye’de 81 ilde resmen başladı
Tapu dairelerinde sahteciliğin önlenmesi için yeni bir sisteme geçildi. Sahte tapu devri ve satışların engellenmesi için başlatılan Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi Türkiye’de 81 ilde resmen başladı. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Özelmacıklı, bu sistemle TC Kimlik Belgesi üzerindeki bilgilerin doğruluğunun, MERNİS sistemi üzerinden teyit edilebildiğini belirterek, "Kimlik doğrulama sistemi ile parmak izi alındığı zaman, nüfustaki parmak izi ile de kontrol sağlanmış oluyor” diye konuştu. Taraflara SMS ise uyarılar gönderilerek sahteciliğin ve dolandırıcılığın önüne geçilecek.
81 ilde yürürlüğe giren yeni sistem hakkında değerlendirmelerde bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Özelmacıklı, daha önce pilot bölgelerde uygulamaya konulan Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi'nin 81 ilde yürürlüğe girdiğini bu sistemle yeni kimlik kartlarında bulunan biyometrik vesikalık fotoğraf, parmak izi gibi bilgilerin karşılaştırılabildiğini söyledi. Bundan böyle tapu müdürlüklerine işlem için gelen vatandaşların yeni kimlik kartlarını POS cihazı şeklindeki Kimlik Doğrulama Sistemine takarak, parmak izleri ile de sistemdeki verilerin karşılaştırıldığını belirten Özelmacıklı, "İşlem yapmak isteyen kişinin doğru kişi olup olmadığı sistem üzerinden teyit ediliyor” diye konuştu.
Taraflara SMS gönderiliyor
Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi ile yaşanan pek çok mağduriyetin ve dolandırıcılık olayının engellenebileceğini belirten Özelmacıklı, doğrulamanın yeni kimlik kartları üzerindeki çiplerden sağlandığını ifade etti. Tapu sicil müdürlüklerinde işlem yapacak taraflara SMS ile uyarılar gönderilmeye başlandığını kaydeden Özelmacıklı, bu mesajlarda kimlik tespitleri için elektronik cihazlarla kimlik onayı ve parmak izi uygulamasına geçildiği, çipli kimlik kartı olan vatandaşlarımızca yapılacak işlemlerde çip kısmında eksiklik, çatlaklık ve deformasyon olmaması gerektiği tekrar hatırlatıldığını ifade etti. Yeni sistemde çipli kartlarda bir sorun ya da deformasyan varsa, nüfus müdürlüklerinden randevu alınarak geçici kimlik belgesi ile imzaya gelinmesi isteniyor. Ancak eski kimliklerin bir süre daha kullanılabileceği ifade ediliyor. (Karar)
Tapu Müdürlüğünden randevu nasıl alınır? İşte tapudan randevu alma yöntemleri!
Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiriyor! Ödemeler resmen başladı!