Emlak Terimleri

Tapudaki ipotek nasıl kaldırılır?

Gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kaldırılması, borcun tamamının ve eksiksiz ödenmesiyle birlikte mümkün oluyor. Peki, Tapudaki ipotek nasıl kaldırılır? Tapuda ipotek kaldırma işlemi nasıl yapılır? İşte tüm detaylar... Taahhüt edilen ödemenin garanti edilebilmesi açısından ipotek son derece önemli bir araç olarak karşımıza çıkıyor

Bankalara, şahıslara ya da farklı tüzel kişilere karşı borçlanırken, genellikle borç tutarının yüksek olduğu hallerde ipotek talep edliyor. Taahhüt edilen ödemenin garanti edilebilmesi açısından ipotek son derece önemli bir araç olarak karşımıza çıkıyor. 

İpotek kurma işlemi yalnızca gayrimenkuller üzerinde gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca bu işlem yalnızca tapu müdürlüklerinde yapılabiliyor. Tapuda üzerine ipotek şerhi konulmayan taşınmazlar, yasal olarak ipotek edilmiş olmuyorlar. 

İpotek kurma işleminin gerçekleştirilebilmesi için her iki tarafa ait kimlik belgeleri ve ipotek edilecek taşınmaza ait tapu belgesinin olması gerekiyor. İpotek işlemleri genellikle bankalar tarafından uygulanan bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Herhangi kişi tarafından da ipotek koydurma işlemi yapılabiliyor. 

Özellikle yüksek miktarlarda kredi kullanıldığı zamanlarda bankalar tarafından gayrimenkuller üzerine ipotek koyuluyor. Kredi ödemelerinin tamamlanmasıyla, ipotek kaldırılıyor ve tapu sicilindeki ipotek şerhi doğrudan kalkmış oluyor. 

Tapudaki ipotek nasıl kaldırılır? 

İpoteğin tamamen kaldırılabilmesi için kredi borcunun tamamının ödenmesi gerekiyor. Gayrimenkul kredilerinde konulan ipoteklerde de tüm borç ödendikten sonra ipotek kaldırma işlemi yapılabiliyor ve alım- satım işlemleri gerçekleşebiliyor. 

Borcun ödenmemesi durumunda, ipotek koyulan taşınmaz mal satılarak, borcun ödenmesi sağlanıyor. Borcun ödenmesi halinde ‘ipotek fek’ olarak adlandırılan borcun kalkması durumunda, gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kaldırılması yazısının alınması gerekiyor. 

İpotek fekkinin kaldırılması için belirlenen tutarda harç ödemesinin yapılması gerekiyor. İpotek fekki belgesi, borçlunun dolayısıyla borcu ödeyen kişinin adına düzenlenmiş olması gerekiyor. Fek belgesinin alınıp ilgili birime başvuru yapılmasıyla birlikte gayrimenkul üzerindeki ipotek 1 veya 2 hafta içerisinde kaldırılmış oluyor. 

Gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kaldırılması işlemleri dava şeklinde de gerçekleştirilebilir. Fek işlemlerini ve ipotek kaldırma işlemlerini ihmal edenler, gerekli mahkemede dava açarak, ipoteğin tamamen kaldırılmasını talep edebiliyorlar. Kredi kullanımlarında konulan ipotekler, kredi borcunun tamamının ödenmesi ile kaldırılabiliyor.

Ecrimisil davası için ihtar şart mı?

Ecrimisil davasına nasıl itiraz edilir?

Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?

Ecrimisil davası dilekçesi nasıl yazılır? Ecrimisil davası dilekçe örneği!

Ecrimisil davası nedir? Ecrimisil davası nasıl açılır?

Veraset ilamı için gerekli evraklar 2022 nelerdir?

Veraset ilamı ücreti 2022 ne kadar?

Tapu harcı pişmanlık dilekçesi nasıl yazılır?

Tapu masrafı nasıl hesaplanır? Tapu devir masrafları nelerdir?

Tapuda satış bedelini az göstermenin cezası nedir?

Tapu masrafı ne kadar 2022? Tapu masrafını kim öder?

Tapu senedi nedir? Tapu senedi çeşitleri nelerdir?

Tapu takyidat belgesi nedir? Takyidat belgesi nasıl alınır?