Emlak Terimleri

Tapudan ipotek kaldırma ücreti 2022 ne kadar?

İpotek fekki olarak da bilinen tapudan ipotek kaldırma işlemi için belli masraflar ödeniyor. Peki, tapudan ipotek kaldırma ücreti 2022 ne kadar?Bu işlemin yapılmaması halinde tapu üzerinde ipotek kendiliğinden kalkmıyor

Kredili ev alanlar ve kredi borcunu ödeyenlerin gündeminde tapudan ipoteği kaldırma işlemi yer alıyor. Bu işlemin yapılmaması halinde tapu üzerinde ipotek kendiliğinden kalkmıyor. Borcunu kapatan vatandaşların tapu ipotek fekki adımlarını izlemesi ve istenen ücreti ödemesi gerekiyor.

Bilindiği üzere tapuya ipotek konulması, kullanılan kredi borcu sebebiyle banka tarafından isteniyor. Kullanılan kredinin tüm taksitlerinin ödenip borcun tamamının bitmesi halinde ipotek kaldırma işlemi yapılabiliyor. Peki, tapudan ipotek kaldırma ücreti 2022 ne kadar?

TAPUDAN İPOTEK NASIL KALDIRILIR?

Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'den yapılan açıklamaya göre, İlgili bankaya başvuru yapılması ve ipotek terkin evrakının banka tarafından elektronik ortamda Tapu Müdürlüğüne gönderilmesi halinde, Tapu Müdürlüğünce terkin işlemi gerçekleştirilir.

Kredi borcunun tüm taksitlerinin ödenip borcun tamamının bitmesi halinde banka tapudaki ipoteğin kaldırılması için tüketiciye ipotek fek yazısı verir ya da online olarak Tapu Müdürlüğüne gönderir.

İPOTEK KALDIRMA ÜCRETİ 2022 NE KADAR?

Tapudan ipotek kaldırma ücreti bankadan bankaya değişkenlik gösterebiliyor. Kimi banka cüzi rakamlar istese de kimi bankalar bu işlem için yüksek bedeller talep ediyor. 

İPOTEK KALDIRMA ÜCRETİ İADE ALINABİLİR Mİ?

Diyarbakır'da bankanın konut kredisi kullanan tüketiciden konutundaki ipoteği kaldırmak için aldığı 500 liralık ipotek fek (kaldırma) ücreti, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'nce haksız bulunarak, iadesi kararlaştırıldı. Bu kararın iptali için dava açan bankanın talebini ise mahkeme kabul etmedi.

İlgili kararı emsal göstererek dava açıp bu bedelin iadesini talep etme hakkınız bulunuyor.


Aile içi tapu devir masrafları 2022 ne kadar?

Başkasına ait tapu sorgulama nasıl yapılır?

Tapu Kadastro teknik belge harçları 2022!