27 / 04 / 2024

Tapulama ve Kadastro Paftalarına Yenileme Yönetmeliği!

Tapulama ve Kadastro Paftalarına Yenileme Yönetmeliği!

Tapulama ve Kadastro Paftalarını Yenileme Yönetmeliği 21 Mart 1995 tarih ve 22234 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İşte Tapulama ve Kadastro Paftalarına Yenileme Yönetmeliği ile ilgili genelge hükümleri...



Tapulama ve Kadastro Paftalarına Yenileme Yönetmeliği!


TKGM GEMELGESİ (YENİLEME YÖNETMELİĞİ)


Tür: Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Genelgeleri

Konular: Tapu ve Kadastro

Tarih: 10.04.1995

Durum: Yürürlükte

Eklenme Tarihi: 10.04.1995

İçerik:  


GENELGE NO :1995/4

TARİH : 10/04/1995

KONUSU :Yenileme Yönetmeliği Uygulama Genelgesi

Tapulama ve Kadastro Paftalarını Yenileme Yönetmeliği 21 Mart 1995 tarih ve 22234 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.


Yönetmeliğin yürürlüğe girmesi ile 16.12.1983 tarih ve 18253 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olan Tapulama ve Kadastro Paftalarını Yenileme Yönetemeliği uygulamadan kalkmıştır.

Uygulamada tereddütleri ortadan kaldırmak maksadıyla aşağıda belirtilen hususların açıklanmasına gerek duyulmuţtur.


1- Kadastro Müdürlükleri; Yenileme isteklerini,yürürlükteki teknik mevzuata göre değerlendirerek sorunun yenileme yapılmadan çözülüp çözülmeyeceğini araştıracaktır.Yürürlükteki mevzuata göre karşılanabilecek istekler için yenileme çalışmalarına başlanmayacaktır.


2- Yenileme raporu aşağıdaki bilgileri kapsayacak şekilde ve ekli form doldurularak düzenlenecektir. Ayrıca formun doldurulmasına dayanak teşkil eden belgelerle yenileme alanını gösterir sınır krokisi form eki olarak gönderilecektir.

A) Yenilenmesi istenen alanın;

a) İli ve ilçesi

b) Mahallesi veya köyü

c) Pafta numaraları

d) Ada numaraları veya mevkii isimleri

e) Toplam parsel sayısı

f) Yaklaşık yüzölçümü

g) Mahalle veya köyün tamamını kapsayıp kapsamadığı(Tamamını kapsıyorsa, ekli formdaki mevki isimleri ve ada numaraları bölümlerine "TAMAMI" yazılacaktır.)

B) Yenilenmesi istenen paftaların;

a) Yapım yılı ve yapım yöntemi

b) Altlık türü (Aliminyum, karton, kağıt vb.)

c) Yer kontrol noktalarının durumu

d) Teknik belgelerin durumu

C) Yenilenmesi istenen paftalarda;

a) Teknik sebeplerle yetersiz kalma,

b) Uygulama niteliğini kaybetme,

c) Eksikliği görülme,

d) Zemindeki sınırları gerçeğe uygun göstermeme, hallerinden bir veya birkaçının bulunup bulunmadığı (Arazi ve büro çalışmaları ile belirlenecektir.)

D) Yenilenmesi istenen alanda;

a) 3194 sayılı yasanın 18 inci maddesine,

b) Sulama Alanlarındaki Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Uygulama Yönetmeliğine ve Toplulaştırma Tüzüğüne,

c) 2981/3290 sayılı yasanın 10/b ve 10/c maddelerine, d) 775 sayılı Gecekondu Kanunu Uygulama Yönetmeliğine,

e) Kamulaştırma Kanunu ile Köy Yerleşme Alanı Uyğulama Yönetmeliğine,

Göre kamu kurumlarınca planlanmış veya başlamış çalışmaların bulunup bulunmadığı, planlanmış çalışmalar varsa başlama tarihi.


3- Yenileme alanında; tesis kadastrosundan sonra,yapılan (parselasyon niteliğinde olan veya olmayan) ayırma (ifraz),birleştirme (tevhid), yola terk vb.işlemler nedeni ile meydana gelen değişiklikler yenileme sırasında dikkate alınacaktır.

Değişiklik işlemlerine göre oluşan sınırlar, tesis kadastrosu sırasında ölçülen sınırlar gibi kabul edilecek ve yeni sınırlar yönetmelikteki usul ve esaslara göre belirlenecektir.


4- Yenileme alanında,kamu kurumlarınca yaptırılarak tescil edilmiş parselasyon, arazi toplulaştırması, ıslah imar, sulama alanlarında arsa ve arazi düzenlenmesi ve köy yerleşim haritalarının bulunması halinde, bu haritalar ile yenileme sonucu oluşturulan kadastro haritalarının kenarlaşması sağlanacaktır.

Bu haritalarda tespit edilecek hata ve noksanlıklar ilgili idareye bildirilerek düzeltilmesi istenecektir.

İlgili idare ile kurumumuz arasında protokol yapılması halinde, bu haritalardaki hata ve noksanlıkların teknik bölümünün yenileme sırasında idaremiz tarafından da giderilmesi mümkündür.


5- Yenileme çalışmalarında kadastro haritaların yapımındaki teknik esaslar uygulanacak ve haritalar sayısal olarak üretilecektir.

Ancak haritasının 1/5000 ölçekli düzenlenmesinde sakınca görünmeyen alanlarda, Bölge Müdürlüğünün teklifi ve Genel Müdürlüğün izni ile fotoğrametrik paftalar kullanılarak çalışma yapılması mümkündür.


6- Yenileme çalışmaları sırasında, yönetmelik ekinde yayınlanan matbu belgeler gönderilinceye kadar eski yönetmeliğe göre hazırlanan matbu belgeler kullanılacaktır.


7- Çalışmalarına eski yönetmelik hükümlerine göre başlanan ve askı ilanı yazım aşamasına kadar tamamlanan yerlerde işlemler eski yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandırılacaktır.

Çalışmaları bu aşamaya gelmeyen yerlerde işlemler, yeni yönetmelik hükümlerinden de faydalanılarak tamamlanacaktır.


Genelge ekinde gönderilen yönetmeliğin, yukarıda belirtilen esaslara göre uygulanmasının sağlanmasını rica ederim.







Geri Dön