Genel

Tapumu kaybedersem ne olur? Evin tapusunu kaybettim ne yapmam lazım?

Tapu önemli resmi bir belgedir. Tapular kişilerin üzerinde olan mal varlığını simgeler. Bu yüzden de vatandaşlar, tapumu kaybedersem ne olur? sorusunu sıklıkla sormaktadır. İşte detaylar!Ama gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde temin ve teslim edilmesi son derece önemlidir

YENİ TAPU KAÇ GÜNDE ÇIKAR?

Tapu dairesine gitmemiş ve daha önce hiç tapu dairesinde bir işlemi olmamış kişiler, bu sürecin uzun ve yorucu olduğunu söyleyebilir, düşünebiliyor. Ama gerekli belgelerin eksiksiz bir şekilde temin ve teslim edilmesi son derece önemlidir. Tapu harcının ödenmesi durumunda tapu işlemi 1 ile 2 gün içinde tamamlanabilir.

Peki “Tapumu kaybedersem ne olur? Evin tapusunu kaybettim ne yapmam lazım?” İşte bu diğer soruların araştırılan yanıtları…

TAPUMU KAYBEDERSEM NE OLUR?

Tapu belgesi eğer kayboldu ise, tapu sahibi olarak ilgili tapu dairesine başvuruda bulunabilirsiniz. Nüfus cüzdanınız ile birlikte tapu belgesini tekrardan talep edebilirsiniz. Özellikle yenileme ücreti olarak 4,90 TL gibi bir işlem ücreti alınır.

EVİN TAPUSUNU KAYBETTİM NE YAPMAM LAZIM?

Evin tapusunu kaybeden kişiler, ilk yapılması gereken Tapu Müdürlüğüne başvuruda bulunmak olur.

Küçük bir meblağ ile birlikte kaybolan ya da çalınan tapu senedinin bir yenisi kolaylıkla çıkarılabilir. Tapu senedinin yeniden çıkarılabilmesi adına da gayrimenkulün bulunduğu yerdeki tapu müdürlüğüne başvuru yapılması şart değildir ve bu işlem için herhangi bir tapu müdürlüğüne gidilip başvuru yapılabilir.

SATIŞ OLMAZSA TAPU HARCI GERİ ALINIR MI?

Tapu harcı konusu, 25.07.2014 ve 29.11.2018 tarihlerinden sonra yasal düzenlemeye karşı olarak Tapu Müdürlükleri tarafından yapılan tapu harcı ve döner sermaye ücretleri ödenmesi, Vergi Mahkemesi'nde açılacak olan dava ile birlikte ilk taşınmaz satışında geçerli olmak üzere iadesi mümkün olabiliyor.

HİSSELİ TAPUNUN SAKINCALARI VAR MI VARSA NELERDİR?

Çok hissesi olan yerlerden hisse alınması çok riskli bir durumdur. Bu satış adına da hepsinden muvafakat almak çok zorlu bir işlemdir. İçlerinden birisi şufa Hakkı ya da ortaklığın giderilmesi adına da dava açılabilir. Sık sık hissedarlar satışlar ile değişebilir. Bizzat kendileri satmasalar bile borçlarından dolayı haciz konulup satılabilir.