Genel

Tapumu kaybettim ne yapmam lazım?

Tapu, resmi bir belgedir. Bu belge, Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından verilmektedir. Tapu bir kişi ya da kişilerin üzerinde olan malları gösterir. Her gayrimenkule ait bir tapu belgesi bulunur. Peki Tapumu kaybedilir ise ne yapılmalıdır?Bu bilgilere göre, tapu kayıtları üzerinde değişiklik ancak ilgililerin yapılabileceği bilinmelidir

TAPU KAYIP İSE SATIŞ YAPILABİLİR Mİ?

Tapu senedinin kaybedilmesi sonucunda bu tapuyu bulan vatandaşların taşınmaz üstünde herhangi bir işlem yapmaları mümkün değildir. Bu bilgilere göre, tapu kayıtları üzerinde değişiklik ancak ilgililerin yapılabileceği bilinmelidir.

Peki Yeni tapu kaç günde çıkar? Satış olmazsa tapu harcı geri alınır mı? İşte bu ve benzeri soruların merak edilen yanıtları…

SATIŞ OLMAZSA TAPU HARCI GERİ ALINIR MI?

Tapu harcı ödemelerinde yurttaşların, o noktayı gözden kaçırdı ise parası maalesef ki yanmış demektir. Ev alırken emlak vergisi ödeyen kişiler, tapu harcı veren vatandaşlar, binleri geçen ekspertiz ücreti yatıranlara bazı kişiler için sevindirici bir haber bulunmaktadır. Bu ücretlerden muaf olduğunu bilmeden ödeyen kişiler 5 sene içerisinde ücretini geri alabilir. Harcın geri alınabilmesi için; harç iadesinin gerçekleşebilir, ancak bu durum harcı peşin olarak yatıran ilgili tarafın isteği gerekir.

TAPUMU KAYBETTİM NE YAPMAM LAZIM?

Kişiler, tapu bilgilerini e-devlet kapısı üzerinden görebilirler. E-devlet üzerinden taşınmaz bilgilerinin görülebilmesi için T.C Kimlik Numaranızın sisteme kayıtlı olması gereklidir. Böylelikle bu düzenlemeden yararlanabilirsiniz. E-devlet sayfanızda yer alan ''BEYANDA BULUNUN'' bölümü ile ilgili Tapu Müdürlüğüne beyanda bulunabilir ya da Web tapudan başvuru yapılarak düzeltilebilir.

TAPU HİSSELİ OLUNCA NE OLUR?

Hisseli tapu senedinde kimin ne kadar oranda pay sahibi olduğu yazılmaktadır. Ama malikler gayrimenkulün her kısmında aynı oranlarda pay sahipleridir. Diğer bir deyiş ile gayrimenkulün her bölümü için aynı oranlarda hakka sahiptirler.

YENİ TAPU KAÇ GÜNDE ÇIKMAKTADIR?

Tapu işlemleri ile hiç uğraşmamış, yani daha önce hiç tapu dairesinde işlem yapmamış olan vatandaşlar, bu sürecin uzun ve yorucu olduğu düşünülmektedir. Ama gerekli belgelerin eksiksiz temin ve teslim edilmesi, tapu harcının ödenmesi halinde tapu işlemi 1 ya da 2 gün içinde tamamlanabilmektedir.