22 / 12 / 2024

Tapumu kaybettim yenisi için ne kadar ücret öderim?

Tapumu kaybettim yenisi için ne kadar ücret öderim?

Tapu kaybetmek, önemli bir meseledir ve kısa sürede halledilmesi gerekir. Bunun için ilgili yerlere müraacat etmek ve belirli bir ücret ödemek gerekir. Peki, tapu kaybedilince nereye başvurulur ve ne kadar ödenmesi gerekir? İşte 2023 yılında kaybolan tapu belgesinin yenisini çıkarma bedeli...



TAPUMU KAYBETTİM YENİSİNİ ÇIKARMAK İÇİN NE KADAR ÖDEMELİYİM?

Tapunuzu kaybettiyseniz ve yenisini çıkarmak istiyorsanız, ilgili Tapu Müdürlüğü'ne başvuruda bulunarak veya yetki alanı dışındaki işlemler çerçevesinde isteğinizi gerçekleştirmeniz mümkündür. 492 sayılı Harçlar Kanunu'nun 4 sayılı tarifesinin 17. pozisyonuna göre ilgili işlem için bir harç tahsil edilir. Aynı şekilde, 6544 sayılı Kanun'a ekli tarifeye göre de döner sermaye ücreti talep edilmektedir. Ancak, yetki alanı dışındaki işlemler için döner sermaye ücreti normal tarifeye göre iki katı olarak tahsil edilir.

TAPU KAYBETME DURUMUNDA NEREYE BAŞVURULUR?

Tapu Sicil Müdürlükleri, taşınmaz satış işlemlerinin tamamlanmasının ardından, taşınmaz sahiplerine verilen tapu belgelerinin kaybedilmesi durumunda, yeni bir tapu belgesi düzenleme yetkisine sahiptir. Ancak kayıp tapu belgesinin yeniden çıkarılması için belirli bir ücret talep edilir. Bu ücret, kayıp tapunun tekrar düzenlenmesi ve tescil işlemlerinin yapılması sürecini kapsar.

Tapumu kaybettim yenisi için ne kadar ücret öderim?

TAPU YENİLEME ÜCRETİ NE KADAR?

Tapu senedinin yenilenmesi, oldukça düşük bir maliyetle, yaklaşık 46,10 TL gibi bir ücretle gerçekleştirilebilir. Ancak bu masraf yıldan yıla göre artabilir. Bu masrafı ödemek için tapu yenileme işlemine başlamadan önce belirlenen tutarı vezneye yatırmanız gerekmektedir. Ödemenin tamamlanmasının ardından, tapu işlemleri hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. 

Tapu işlemleri için gerekli belgeleri hazırlayarak en yakın tapu dairesine başvuruda bulunmanız yeterlidir. Nüfus cüzdanınız ve bunun 1 adet fotokopisi, başvurunuzu tamamlamak için gereklidir. Taşınmazın ada, parsel veya pafta numaralarını bilmeye gerek duymadan, sadece T.C. kimlik numaranız ile taşınmazın yerini tespit etmek mümkündür. Gayrimenkul tapu yenileme işlemleri yalnızca taşınmazın sahibi tarafından gerçekleştirilebilir. Eğer taşınmaz sahibi hayatını kaybetmişse, mirasçılar mirasçılık belgesi ve veraset ilamı gibi belgelerle hareket ederek yeni bir tapu senedi düzenleyebilirler.

Hisseli tapu devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu taşınmaz nasıl satılır?

Tapu tescil belgesi nedir? Nasıl alınır?


Geri Dön