Genel

Tapunun gerçek olduğu nasıl anlaşılır? Tapunun temiz olduğu nasıl anlaşılır?

Tapu sahipleri, ellerindeki tapulara dair bilmesi gereken bazı detaylar vardır. Bu yüzden de bu konuda bazı sorular sormaktadırlar. İşte sorulan bazı sorular!  

E-DEVLETTEN TAPU ÇIKAR MI?

Resmi bir belge türü olan tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve bununla beraber hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni senenin ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" sistemi üzerinden alınabilir.

 

Peki “Tapunun gerçek olup olmadığı nasıl anlaşılır, Tapunun temiz olduğu nasıl anlaşılır? İşte tüm bu soruların merak edilen yanıtları…

TAPUNUN TEMİZ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün ilçeler olarak bakıldığı zaman müdürlüklerinden alınabilecek olan bilgiler ile konut, arsa, arazi veya dükkan üzerinde yani gayrimenkuller doğru şekilde değerlendirilmesi mümkündür. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Parsel Sorgulama Uygulaması ile istenmekte olan tapu sorgulama işlemi yapılabiliyor.

HİSSELİ TAPULU EV SATILIR MI? HİSSELİ TAPU NASIL SATILIR?

Hisseli taşınmazın bulunan bütün hisseleri ile beraber satılabilir. Hissedarların, gayrimenkulün satış işleminde ortak karar vermeleri ve satış yapılmasında tapuda hazır bulunmaları istenir. Ne kadar varsa tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri işlemi gerçekleşebilir.

EN SAĞLAM TAPU HANGİSİDİR?

Kat mülkiyetli olan tapuların üstünde tapunun çeşidi yazılı olarak yer almaktadır. Binanın yüzölçümü ile binanın niteliği, metrekaresi ve bağımsız bölümün numarası tapuda bulunan bilgiler arasında yer alır. Kat mülkiyetli olan tapular banka kredisi almak için en uygun tapu olma niteliği taşımaktadır.

TAPUNUN GERÇEK OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Bir mülke ait olan sahiplik yani mülk bilgisi, güncel adresi, ada parsel bilgileri ile beraber net alanı, borç bilgileri, haciz ve ipotek bilgilerine bakılmalıdır. İlgili belediyelerden, ikamet edilen belediyelerden de iskan raporu, numarataj belgesi alınarak gayrimenkulün doğruluğu kontrol edilmesi gerekir.

KAÇ ÇEŞİT TAPU VARDIR?

Tapu çeşitlerinin neler olduğu sık sık sorulan sorulardan biridir. Taşınmazlara ait olmak üzere üç farklı tapu çeşidi bulunur. Bunlar kat irtifakı tapusu, kat mülkiyeti tapusu ve hisseli tapu bulunuyor.