Genel

Tapunun gerçek olup olmadığı nasıl anlaşılır? Tapuda sahtecilik nasıl yapılır?

Tapu sahibi olan kişiler bazı durumlarda ne yapacaklarını bilemeyebilir. Örneğin kaybolan tapu belgelerine nasıl ulaşabilecekleri hususunda. İşte buna ve benzeri hallerde yapılacaklar!maddesi uyarınca; Tapu sicili herkese açık bir konumdadır

TAPU KAYITLARINI KİMLER GÖREBİLİR?

Türk Medeni Kanunu'nun 120.maddesi uyarınca; Tapu sicili herkese açık bir konumdadır. İlgisini inanılır kılan kişiler, tapu kütüğündeki ilgili sayfanın ve belgelerin tapu memuru huzurunda kendisine gösterilmesini veyahut bunların örneklerinin verilmesini de isteyebilir.

Peki “Tapunun gerçek olup olmadığı nasıl anlaşılır? Tapuda sahtecilik nasıl yapılır?” İşte tapuya dair merak edilen bu benzeri soruların yanıtları…

BİR EVİN KİME AİT OLDUĞUNU NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

Tapu sorgulama esnasında uygulanabilecek bir yöntem, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının il müdürlüklerine başvuruda bulunulabilir. Müdürlük içindeki Tapu ve Ruhsat Şube Müdürlüklerine dilekçe verildiği zaman istenilen tapu hakkında bilgi alınabilir.

TAPU İNTERNETTEN ÇIKAR MI?

Tapu senedi bununla birlikte ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından başlayacak şekilde tapu müdürlüklerine gitmeden de online bir şekilde "e-devlet" üzerinden alınabilir.

TAPU KAYBETTİM NE YAPMALIYIM?

E-devlet üzerinden taşınmaz bilgilerin görülebilmesi için T.C Kimlik Numaranızın sisteme kayıtlı olması gerekli olup bu düzenlemeyi e-devlet kapısının sayfasında bulunan ''BEYANDA BULUNUN'' bölümünde ilgili Tapu Müdürlüğüne beyanda bulunabilir ya da Web tapudan başvuru yapılarak düzeltilebilir.

TAPUDA SAHTECİLİK NASIL YAPILIR?

Tapu kütük sayfası ve yevmiye defteri sayfası eklemek ya da değiştirilerek veya kütüğü tekrardan yazarak sahte tesciller yapmak sureti ile gerçekleştirilen sahtecilikler sıralanabilir.

TAPUNUN GERÇEK OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Taşınmaza ait malik bilgisi, güncel adresi, ada parsel bilgileri, net alanı, borç bilgileri, haciz ve ipotek bilgileri iyi bir şekilde araştırılmalıdır, ilgili belediyelerden iskan raporu, numarataj belgesi alınarak ev ya da dükkan gibi gayrimenkulün doğruluğu kontrol edilmelidir.

HİSSELİ TAPU KOLAY SATILIR MI?

Hisseli tapunun satışı ne yazık ki müstakil tapu satışları kadar kolay olmamaktadır. Satış işlemi için ilk önce tüm hissedarların hisselerini satması gerekir bunun için de tapuya gitmesi gerekiyor. Eğer hissedarlar tapuda bulunmayı tercih etmiyorlarsa birbirlerine veya avukatlarına vekalet vermesi gerekmektedir.