Emlak Terimleri

Tapunun imarlı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Arsaya yatırım yapmak isteyen kimseler genellikle imarlı arsa satın almak istiyor. Peki, tapunun imarlı olup olmadığı nasıl anlaşılır? İşte detaylar...Aksi halde herhangi bir araştırma yapmadan ya da bilgiler teyit edilmeden arsanın alınması halinde taşınmazın büyüklüğü, konumu ve imar durumu gibi konularda sıkıntılar yaşanabiliyor

Arsa satın almak isteyen ancak herhangi bir sorun ile karşılaşmak istemeyenlerin satıştan önce ilgilendiği arsa hakkında detaylı bir araştırma yapması gerekiyor. Aksi halde herhangi bir araştırma yapmadan ya da bilgiler teyit edilmeden arsanın alınması halinde taşınmazın büyüklüğü, konumu ve imar durumu gibi konularda sıkıntılar yaşanabiliyor.

Arsa yatırımı yaparken birçok noktaya bakılması gerekiyor. İlgili arsanın kadastral yola cephesi var mı- yok mu, imar çalışmasına uygun mu, yapılaşmaya açık mı, arsa üzerinde kamu şerhi, haciz, ipotek, Mahkeme kararı, idari kurum beyanı, şerhi var mı, arsa sit alanına giriyor mu gibi soruların yanıtının öğrenilmesi gerekiyor. 

Bu soruların yanıtı için hem belediyeye hem de tapu dairesine müracaat edilebiliyor.  Peki, tapunun imarlı olup olmadığı nasıl anlaşılır? İşte yanıtı...

TAPUNUN İMARLI OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Taşınmaz malların, bölgenin imar planlamasındaki durumu hakkında bilgiler belediyeden talep edilecek imar durumu belgesi ile öğrenilebiliyor. İmar durumu belgesi için tapu aslı, çap aslı, ve başkası sorgulama yapacaksa vekaletname gerekli oluyor. 

Ayrıca, bir tapunun imar durumu https://e-plan.gov.tr/imar sayfasından online bir şekilde öğrenilebiliyor. Online imar durum belgesi sorgulama yapmak için tapunun bağlı olduğu il, ilçe ve mahalle ile ada ve parsel bilgilerinin bilinmesi gerekiyor. Bu bilgiler ekranda ilgili yerlere yazıldıktan sonra sorgulama işlemi yapılabiliyor.

Bir arsanın üzerinde; ne kadar büyüklükte bir inşaata izin verileceği; inşa edilecek yapıların ne kadar yükseklikte olacağı, terkler, tevhid ve ifraz şartları; arsa üzerinde nasıl bir yapılaşma olabileceği imar durumu belgesinde görülebiliyor.

İMAR DURUM ÜCRETİ 2022 NE KADAR?

- 500 metrekareye Kadar Her Bir Parsel İçin Çizimli (500 m² Dahil) % 240 TL
- 500 metrekare İle 1500 metrekare Arasındaki Her Bir Parsel İçin Çizimli (1500 metrekare Dahil) yüzde 720 TL
- 1500 metrekare İle 3000 metrekare Arasındaki Her Bir Parsel İçin Çizimli (3000 metrekare Dahil) yüzde 1,455 TL
- 3000 metrekare Üzeri Her Bir Parsel İçin Çizimli yüzde 2,960 TL
-Talep Edilen Her Bir Parsel İçin Yazılı İmar Durumu yüzde 70 TL
-Dosyasında Mevcut Yazılı Veya Çizimli İmar Durumu Belgelerinin Değişiklik
Olmaksızın Güncellenmesi Talebi yüzde 75 9.6 TL

Not: Yukarıda belirtilen ücretler İstanbul için geçerli olup, diğer iller için ilgili belediyeden sorgulama yapabilirsiniz.

 

İmar Müdürlüğü harçları 2022!

TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır?

Köye ev yapma şartları nelerdir?