Emlak Terimleri

Tapunun temiz olduğu nasıl anlaşılır?

Gayrimenkul alım satım işleminde temkinli davranmak isteyenler tapu ile ilgili araştırmaları nasıl ve nereden yapacaklarını merak ediyor. Peki, tapunun temiz olduğu nasıl anlaşılır?Satış sonrasında mağduriyet yaşamak istemeyenler bazı kurumlara giderek araştırmalarını yapabiliyor

Taşınmaz mal alım satım işleminde bulunmak isteyen kimseler ilk olarak tapu ile ilgili araştırma yapmak istiyor. Satış sonrasında mağduriyet yaşamak istemeyenler bazı kurumlara giderek araştırmalarını yapabiliyor. 

Tapu temizse ve satış bedelinde de anlaşılmışsa devir işlemi tapu dairesinde yapılıyor. Alıcı ya da satıcının müracaatı sonrası gerekli belgelerin de temin edilmesi ve tapu harcının da ödenmesi ile birlikte devir tamamlanıyor. 

Tapu harcı gerçek satış bedeli üzerinden ödeniyor. Hem alıcının hem de satının binde 20 oranında harç ödemesi gerekiyor. Alıcılar hem taşınmazın satış bedelini öderken hem de tapudaki masrafların hepsini karşılayabiliyor. 

Birikimlerini yatırdıkları tapuda sorun yaşamak istemeyenler "Tapunun temiz olduğu nasıl anlaşılır? Tapunun doğru olduğu nasıl anlaşılır?" sorularının yanıtını araştırıyor. İşte merak edilenler...

TAPU SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Tapu sorgulama işlemi tapu dairesine gidilerek yapılabildiği gibi tapuya gitmeden internet üzerinden de yapılabiliyor. Tapu bilgileri Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü aracılığıyla internet üzerinden bir şekilde öğrenilebiliyor. Böylece tapunun doğru olup olmadığı tespit edilebiliyor.

Ancak bu uygulama kapsamında kişi kendi üzerinde olan tapu bilgilerini görüntüleyebiliyor. Başkasının tapusu üzerinden sorgulama işlemi tapu sahibi yanında olmadan yapılamıyor. 

E-devlet şifresi kişiye özel olup, bir başkası ile paylaşılması önerilmiyor. Ancak tapu sahibi kendi bilgilerini girdikten sonra çıkan ekrandaki bilgileri alıcı ile paylaşabiliyor. 

TAPUNUN TEMİZ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Tapunun temiz yani üzerinde ipotek, haciz şerhi olup olmadığını öğrenmek için ilgili kurumlara müracaat ediliyor. Taşınmaz malın sahibi kişi, internet yoluyla ya da ilgili belediyelere ve tapu müdürlüklerine giderek ilgili belgeyi talep edebilmektedir. İnternetten sorgulama yine e-devlet şifresi ile yapılabiliyor.

Ayrıca, belediyenin imar müdürlüğünde gayrimenkullerin onaylı projeleri olup; projedeki bağımsız bölüm numarası ile elinizdeki tapu senedindeki numaranın uyuşup uyuşmadığını kontrol edebilirsiniz.
 

TC ile emlak vergisi ödeme nasıl yapılır?

Ev alırken tapu masrafını kim öder?

Ev kiralarken ilk ayın kirası peşin mi ödenir?