28 / 04 / 2024

Tapusu olanlar aman dikkat! Eğer bu şartları taşıyorsanız emlak vergisinden muaf olacaksınız!

Tapusu olanlar aman dikkat! Eğer bu şartları taşıyorsanız emlak vergisinden muaf olacaksınız!

Mülk sahipleri ev, arsa, bina gibi gayrimenkuller için devlet tarafından belirlenen bir vergiye tabii tutuluyor. Bazı vatandaşlar ise emlak vergisinden muaf tutuluyor. Peki, kimler emlak vergisinden muaf olacak? İşte detaylar...



Kişiler sahip olduğu her bir mülk için devlete söz konusu vergiyi ödemekle yükümlü oluyor. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre hak sahiplerinin üzerinde bulunan arsa, bina, ev gibi gayrimenkuller için için devlete yapılan ödemelere emlak vergisi deniliyor. Emlak vergisi, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yer alan arazi, arsa, veya evlerin mülk sahipleri yahut arsa sahipleri tarafından ödenmesi gerekiyor. Ancak bazı durumlarda emlak vergisi muafiyeti sağlanıyor. 

Emlak vergisi muafiyeti şartları da vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Özellikle emekliler muafiyet koşulları hakkında araştırmalarını hızlandırdı.

Takvim'in haberine göre, evi olanların, her sene Mayıs ve Kasım aylarında iki taksit halinde emlak vergisi ödemeleri gerekiyor. Bazı kapsamda ise emlak vergisinden muaf olunabiliyor.

 Tapusu olanlar aman dikkat! Eğer bu şartları taşıyorsanız emlak vergisinden muaf olacaksınız!

EMLAK VERGİSİNDEN KİMLER MUAF OLABİLİR?

Emlak vergisinden;  Emekliler, Engelliler, Gaziler, Hiçbir geliri olmayanlar ve Şehitlerin dul ve yetimleri muaf oluyor.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYET KOŞULLARI NELER?

Türkiye sınırları içinde sahip olunan yapının (imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alınmış konutlar dahil) brüt yüzölçümünün 200 metrekareyi aşmaması.

-Sadece tek bir eve (mesken) sahip olunması.

 Tapusu olanlar aman dikkat! Eğer bu şartları taşıyorsanız emlak vergisinden muaf olacaksınız!

2023 EMEKLİ EMLAK VERGİSİ MUAFİYET KOŞULLARI NELER?

Sosyal güvenlik kurumlarından emekli, yetim, dul, ölüm ve malûliyet aylığı alan emeklilerin sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından faydalanabilmeleri için, verilen aylıkların dışında, başka gelirlerinin olmaması gerekiyor.

Fakat emekli maaşı dışında, sadece menkul sermaye iradı (örneğin banka faizi, temettü gibi) elde eden emekli vatandaşlar için özel bir durum söz konusu. Bu kapsamda 2021 senesindeki söz konusu gelirleri 53 bin TL'den az olan emekliler, 2022 senesinde 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenleri için emlak vergisi ödemeyecekler.

EMLAK VERGİSİ NASIL, NEREYE ÖDENİR?

Emlak Vergisi ödemeleri belediyeye ve belediyelerin internet sitesi üzerinden kredi kartıyla ya da e-Devlet aracılığıyla da yapılabiliyor. Öte yandan PTT şubelerinden, banka şubelerinden, bankaların internet şubelerinden ve cep telefonları üzerindeki mobil uygulamalardan da ödeme yapmak mümkün. 

Kendi konteynerini kendin yap kampanyası: Depreme dayanıklı konteyner yapılar ne kadar? 

TCDD, İstanbul Çatalca'daki 17 bin 550 metrekare arsayı kamping alanı olarak kiraya veriyor!

Japon deprem uzmanından yeni uyarı: O ili denizden gelecek bir deprem etkileyebilir! Tsunamiye de dikkat! 


Geri Dön