Genel

Tapusu olmayan evin tapusu nasıl alınır? Arsa alırken tapuya kim başvurur?

Tapu nedir? Tapusu bulunmayan evin tapusu nasıl alınmaktadır? İşte bu konuda vatandaşların merak ettikleri!Tapu işlemlerinde, iskan ruhsatı istenilir ve bina ile beraber iskan ruhsat belgesi sunulur

YAPI RUHSATI OLMADAN TAPU ALINIR MI?

Oturma izni bulunmayan evler için tapu alınamaz. Tapu işlemlerinde, iskan ruhsatı istenilir ve bina ile beraber iskan ruhsat belgesi sunulur. Oturma izni olmayan evler için tapu başvurusu yapıldığında, daire tapusu değil, arsa tapusu verilmektedir.

 

Peki “Tapusu olmayan evin tapusu nasıl alınır, Arsa alırken tapuya kim başvurur?” İşte bu konuda merak edilip sorulan soruların yanıtları…

TAPUSU OLMAYAN EVİN TAPUSU NASIL ALINIR?

Taşınmaz mal, arsa ya da arazinin kime ait olduğunu kanunlar göstermektedir. Kanunlar tarafından belirleyen belgeye ise tapu denilmektedir. Bazı hallerde ise sahibi olduğunuz evin tapusu da olmayabilir. Tapusu olmayan evlerin satışları yasal olarak geçerli değildir. Böyle bir durumda kişiler yasal olarak haklarını ispat edemediği için ise bazı sorunlar yaşayabilir.

Tapusuz eve tapu çıkartmak istiyor olabilirsiniz. Böyle bir durumda tapusuz eve tapu çıkarmak için öncelikle Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne ya da belediyeye başvuru yaparak kat irtifakını, ardından ise kat mülkiyetini oluşturmanız gerekiyor. Hemen sonrasında da gereken evrakları bir araya getirip İmar Affı Yasası'ndan faydalanabilirsiniz.

ARSA ALIRKEN TAPUYA KİM BAŞVURUR?

Tapu Müdürlüğü'ne alıcı olmadan satıcı ya da vekili satış işlemi için başvuru yapabilmektedir. Başvuru Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne gidilip de yapılabileceği gibi online olarak da randevu alınarak da başvuru gerçekleştirilir.

HİSSELİ TAPU E-DEVLETTE GÖRÜNÜR MÜ?

Tapusuna dair araştırmak yapmak isteyen vatandaşlar vardır. Bununla birlikte vatandaşlar ipotek belgesi, tapu senedi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kaydı belgelerini artık e-devlet kapısı üzerinden alabilecek, tapu işlemlerini de e-devlet sisteminden başlatabilecek.

HİSSELİ TAPUNUN SAKINCALARI VAR MI VARSA NELERDİR?

Çok hissesi olan yerlerden hisse alınması çok riskli bir durumdur. Bu satış içinde hepsinden muvafakat almak  gerekir ve bu çok zorlu bir işlemdir. İçlerinden birisi şufa Hakkı ya da ortaklığın giderilmesi adına da dava açılabilir. Sık sık hissedarlar satışlar ile değişebilir. Bizzat kendileri satmasalar bile borçlarından dolayı haciz konulup satılabilir.