27 / 04 / 2024

Tapusuz gayrimenkul satılabilir mi?

Tapusuz gayrimenkul satılabilir mi?

Tapu, bir gayrimenkule ait bilgileri içeren, taşınmazın malikini belirten resmi bir belge olarak tanımlanıyor. Peki, tapusu olmayan taşınmazlar satılabilir mi? İşte detaylar...



Tapu, bir gayrimenkule dair bilgileri içeren, taşınmazın malikini belirten resmi bir belge olarak işlem görür. Özel taşınmazlarda tapu zorunluluğu olsa da hala tapusu bulunmayan gayrimenkuller bulunuyor. Bu noktada tapusuz gayrimenkulü satmak isteyenler, " Tapusuz gayrimenkul satılabilir mi?" sorusuna yanıt arıyor. İşte konuya ilişkin tüm detaylar...

Tapu olmayan gayrimenkullerin devrinde, ortada bir hak sahibi olduğunu gösteren tapu belgesi olmaz. Bu noktada tapulu taşınmazların devrinden farklı olarak yapılan bir işlem söz konusudur. 

Tapusuz gayrimenkullerin devri ana kurallardan farklı olarak gerçekleştirilir.

Tapusuz taşınmazların devri, ortada bir hak sahibi olduğunu gösteren tapu belgesinin bulunmaması halinde yapılan bir işlemdir. Tapusuz gayrimenkullerin devrinde ana kurallar uygulanmaz. Taşınır malların devri usulü ile aynı usuller geçerlidir.

Tapusuz gayrimenkuller, bir tapu ya da kadostro işlemi uygulanmamış malları ifade eden bir terimdir. Tapu Müdürlüğü’nde herhangi bir kaydı olmayan bu taşınmazların devri gerçekleştirilebilir. Tapusuz taşınmazların devri işlemlerinde Tapu Müdürlüğü nezdinde gerçekleştirilen bir tescil söz konusu olduğu için farklı usullere tabidir.

Tapusuz gayrimenkul satılabilir mi?

TAPUSUZ GAYRİMENKULLER SATILABİLİR Mİ?

Ahddurakhukuk'ta yer alan detaylara göre, Mülkiyet hakkına sahip olan tapusuz gayrimenkullerin hak sahipleri, taşınmazı tapuya tescil ettirmediği müddetçe, söz konusu mülkiyet üzerinde tasarruf edemez ve mülkiyeti başkalarına devredemez.

Fakat, tapusuz bir taşınmaz üzerinde alım satım sözleşmesi gerçekleştirilebilir. Bu durumda tescil sırasında taraflar sorunla karşılaşır. Bu noktada tapuya kayıtlı bir taşınmaz bulunmadığı için taraflar mülkiyet hakkına sahip olamaz. Vatandaşlar gayrimenkul avukatı aracılığı ile gerekli başvurular yapılarak, devir işlemleri için süreç başlatılabilir.

Tapusuz taşınmaz hakkında bir mülkiyet devir sözleşmesi yapılması gerektiği zaman şekil sorunu gündeme gelir. Mülkiyet hakkına sahip olan tapusuz gayrimenkullerin satış sözleşmesinin resmi olarak yapılması gerekir. Aksi taktirde mülkiyet hakkı değil zilyetlik hakkı geçebilir. Tapusuz gayrimenkuller satış ve devir bakımında taşınır mal hükmünde kabul edilir. Bir vatandaşın belli bir taşını ya da taşınmaz üzerindeki fiili hakimiyeti zilyetliktir. 

Bizim Mahalle 2. Etap resmen başlıyor! Özak GYO'dan Küçükçekmece'ye 1.387 konutluk yeni proje! 

Güneri Ataşehir için düğmeye basıldı! Ataşehir'e 490 konutluk yeni proje geliyor!


Geri Dön