Emlak Terimleri

Tapusuz yerin satışı nasıl ve nereden yapılır?

Tapulu tüm gayrimenkullerin alım satım işlemleri tapu dairelerinde gerçekleşiyor. Tapusu olmayan bir gayrimenkulü satmak ya da almak isteyenler ise işlemleri nerede yapacaklarını merak ediyor...Tapu devri istenin belgelerin teslim edilmesi ile tapu memurları tarafından yapılıyor

Tapulu tüm taşınmaz malların alım satım işlemleri ilgili tapu dairelerinde gerçekleşiyor. Tapu devri istenin belgelerin teslim edilmesi ile tapu memurları tarafından yapılıyor. Satışa konu olan gayrimenkulün tapusuz olması halinde devir işlemlerinin nereden gerçekleştirileceği merak ediliyor.

İnşaatı yeni tamamlanmış ancak henüz tapusu alınmamış daireler satılabildiği gibi, henüz inşaatı başlamamış bir projeden de ev satılabiliyor. Bu tür yapılan satışlar da yasalara dayandırılarak resmi bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

Bu şekilde tapu satın almak isteyen kimseler ileride mağduriyet yaşamamak adına "Tapusuz yerin satışı nasıl ve nereden yapılır?" sorusunun yanıtını araştırıyor. İşte tapusuz satışta dikkat edilmesi gerekenler...

TAPUSUZ YERİN SATIŞI NASIL YAPILIR?

Tapususuz yerin mülkiyet devri noterde satış sözleşmesi imzalanarak sağlanabiliyor. Noterde imzalanacak sözleşme gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi oluyor. 

Bu sözleşme gayrimenkulü ileri bir tarihte "tapuda" satın almak için alıcı ve satıcı ile birlikte Noterde hazırlanıyor. Sözleşmenin geçerli olması tarafların mağduriyet yaşamaması adına şekil şartlarına uygun olarak hazırlanması gerekiyor. Ayrıca bu sözleşmedenin tapu dairesinde şerh edilmesi gerekiyor. Şerh beş senelik olup; Bu süre geçtikten sonra şerhin hükmü kalmıyor ve resen telkin edebiliyor. 

Sözleşme kapsamında net olarak belirtilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanıyor:

- Asıl satış olan tapu devrin yapılacağı tarih,
- Satış bedeli, 
- Teslim tarihi.

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise noter dışında hazırlanmamış olması. Aksi halde noter dışında hazırlanarak, imzaları noterde atılarak, tasdik edilmiş satış vaadi sözleşmeleri geçerli olmuyor.

 

İnşaat bitmeden tapu alınır mı?

Tapu devir masrafları kime aittir?

Tapunun aslı olmadan satış yapılır mı?