Emlak Terimleri

Tapuya gitmeden önce yapılması gerekenler!

Gayrimenkul alım satım süreçlerinde, alıcı ve satıcı tarafın bazı noktalara dikkat etmeleri gerekiyor. Peki, tapuya gitmeden önce yapılması gerekenler neler? İşte yapılacak araştırma ve incelemeler..

Tapuya gitmeden önce yapılması gerekenler!

Gayrimenkul alım satım süreçlerinde, alıcı ve satıcı tarafın bazı noktalara dikkat etmeleri gerekiyor. Yapılacak kontroller ve alınacak önlemler, tapu devir sürecinin karşılıklı olarak sorunsuz geçmesini sağlıyor.


Bu noktada tapuya gitmeden önce bazı araştırmalar yapılıyor. Peki, tapuya gitmeden önce yapılması gerekenler neler diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Eğer alıcıysanız, işe satın almayı düşündüğünüz gayrimenkulün tapu fotokopisini edinerek başlayabilirsiniz. Edindiğiniz tapu fotokopisi ile birlikte gayrimenkulün bağlı olduğu belediyenin emlak bölümünden vergi borcu olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.


Ayrıca, gayrimenkulün imar bilgilerini öğrenebilirsiniz. Binanın belediye imar müdürlüğünde bulunan onaylı projesindeki bağımsız bölüm numarası ile, tapu senedindeki numara uyuşuyor mu yoksa uyuşmuyor mu, bu sorunun yanıtını da araştırabilirsiniz. 


Gayrimenkul eğer bir bina ise iskânlı ve DASK'lı olup olmadığını araştırabilirsiniz.


Ancak gayrimenkul eğer bir bina değil de bir arsa ise, yerin köşe kazıkları ile sınırlarının belirlenmesini isteyebilirsiniz.


Tüm bu yapılan incelemelerden sonra satışa olumlu karar verdiyseniz tapu işlemleri için gerekli belgeleri edinebilir, akabinde tapu dairesinden randevu alabilirsiniz.


Gerekli belgeler:

- Tapu Aslı veya Fotokopisi

- Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Avukat Kimliği

- 4203/5211 Sayılı Yasalara tabii gerçek kişiler için Türk Vatandaşlığından çıkma belgesi(pembe kart/mavi kart) ile uyruğuna geçtiği ülke resmi makamlarınca verilmiş kimlik belgesi zorunludur. Bu belgelerin dışında ki ehliyet, memur, sigorta v.s. kimlikleri geçerli sayılmaz.

- Ayrıca belgesinde bulunmasa dahi tüm tapu işlemlerinde gerçek kişilerin TC Kimlik numaralarının, Tüzel kişilerde vergi kimlik numarasının ibrazı zorunludur.

- İşlem yasal temsilci aracılığıyla yapılacaksa alıcı veya satıcının vekilinin Düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaleti, vasi ise vasi kararı istenir

- Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6X4 cm ebadında orijinal fotoğraf olmalıdır. Renkli fotokopiler kabul edilmez. Satıcıdan 1 adet, alıcıdan 2 adet.


Tapu randevusu:

Tapu randevusu internet üzerinden; "onlinerandevu. tkgm.gov.tr" adresine giriş yapılarak alınabiliyor.  Aynı zamanda ALO 181 aranarak Tapu ve Kadastro Çağrı Merkezi ile, telefonla da tapu randevusu alınabiliyor.  



Tapu harcı masrafı 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com