Tapuya ortak olma!
Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre tapuya ortak olma hususu "paylı mülkiyet" başlığı ile açıklanıyor. Tapuya ortak olmanın getirdiği haklar nelerdir? İşte sorularınızın yanıtı..
Tapuya ortak olma!
Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alan hükümlere göre tapuya ortak olma hususu "paylı mülkiyet" başlığı ile açıklanıyor.
Kanuna göre paylı mülkiyette, birden çok kimse, maddi olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik oluyor. Söz konusu pay sahipleri pay devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebiliyor.
Paylı mülkiyet nedir?
Paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik oluyor. Başka türlü belirlenmedikçe, paylar eşit sayılıyor.
Paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip oluyor.
Ortak olan Pay devredilebilir, rehnedilebilir ve alacaklılar tarafından haczettirilebilir. Paydaşlar, kendi aralarında oybirliğiyle anlaşarak yararlanma, kullanma ve yönetime ilişkin konularda kanun hükümlerinden farklı bir düzenleme yapabilirler. Ancak, böyle bir anlaşmayla paydaşların aşağıdaki hak ve yetkileri kaldırılamaz ve sınırlandırılamaz:
Paylı mülkiyet konusu eşyanın kullanılabilirliğinin ve değerinin korunması için zorunlu olan yönetim işlerini yapmak ve gerektiğinde mahkemeden buna ilişkin önlemlerin alınmasını istemek,
Eşyayı bir zarar tehlikesinden veya zararın artmasından korumak için derhâl alınması gereken önlemleri bütün paydaşlar hesabına almak.
Taşınmazlarla ilgili anlaşmalar imzalarının noterlikçe onaylanması koşuluyla paydaşlardan birinin başvurusu üzerine tapu kütüğüne şerh verilebilir.