Genel

TAQA Konya'ya 10 milyar dolarlık kömür santrali inşa edecek!

Abu Dabili TAQA, Türkiye'ye yapacağı 12 milyar dolarlık kömür santralini ertelediğine pişman oldu. Proje için tekrar gelen şirket, 10 milyar dolarlık yeni bir yatırım daha planlıyor...

Abu Dabi'nin devlet şirketi TAQA, ağustos ayında ertelediği 12 milyar dolarlık kömür santrali yatırımı için 4 ay sonra tekrar Türkiye'nin kapısına geldi. Enerji Bakanlığı ve Türkiye Yatırım Destek Ajansı Başkanlığı ile yeniden görüşme talebinde bulunan şirketin, Konya-Karapınar'da yaklaşık 10 milyar dolarlık yeni bir yatırım üzerinde daha çalıştığı belirtildi. TAQA, ocak ayında Elektrik Üretim A.Ş. ile Afşin-Elbistan kömür havzasında 8 bin megavat kapasiteli elektrik santrali yapımını içeren 12 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı. Yatırımla bölgeden toplamda 85 milyon ton/yıl kömür karşılığı 45 milyar kWh/yıl enerji üretilmesi hesaplanıyordu. Enerji Bakanlığı yetkilileri, Karapınar'la TAQA'nın yanı sıra başka grupların da ilgilendiğini belirterek, "Burası ciddi rakamların konuşulacağı bir bölge" dedi. 


HEDEF 130 MİLYAR DOLAR 

Türkiye'nin enerji alanında önemli yatırımları olacağını belirten uzmanlar, "Önümüzdeki dönemde enerji konusunda daha fazla yatırımcıyı göreceğiz. Türkiye'de daha aktif olacaklar" dedi. Türkiye'nin büyüyen bir enerji pazarı olduğunu, dünyadaki şirketlerinde de bu alanda büyümek istediğini belirten yetkililer, "Dolayısıyla şirket bir projeyle ilgili yatırım isteğini kaybedebilir. Fikir değiştirebilir. Ama Türkiye'den vazgeçemez" diye konuştu. Dünyanın önde gelen birçok şirketi, ortaklık, işbirliği şeklinde ya da tek başına Türkiye'de yatırım için fırsat kolluyor. Enerji Bakanlığı projeksiyonuna göre, 2020 yılına kadar enerji sektörüne 130 milyar dolarlık yatırım hedefleniyor. Enerji ihtiyacı her yıl asgari yüzde 6, azami yüzde 8 büyürken, yine aynı dönemde öngörülen elektrik miktarı 500 milyar kilovatsaat olarak hesaplanıyor. Bu kapsamda yerli kömüre yönelik yatırımlar da artıyor. Yeni inşa edilecek kömür santralleri mevcutlarda çok farklı teknolojilerle inşa edilecek. Çevreye zarar vermeyen teknik ekipmanlarla donatılacak. Yeni soğutma, kurutma, yakma, baca, kazan teknolojilerine ağırlık verilecek. 


KÖRFEZ VE ASYALI YATIRIMCILAR SIRADA 

Güney Kore, Çin ve Fransa gibi çok sayıda ülke Türkiye'ye yerli kömür yatırımı için yakından ilgileniyor. Konya'da kurulması planlanan santral yatırımı 8 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Fransız GDF Suez şirketi Türkiye'de enerji sektörüne büyük miktarda yatırım üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Suez'in enerjiye 7-8 milyar Euro yatırım planladığını açıklamıştı. Bakanı Yıldız, Türkiye'de enerji sektörüne yönelik 118 milyar dolarlık bir yatırım portföyü olduğuna dikkat çekmişti. Türkiye genelinde enerji yatırımlarıyla Fransa, Körfez ve Uzakdoğu ülkeleri ilgileniyor. 


Hazal Ateş/Sabah Gazetesi