Tarihî eserler depreme karşı güçlendirilecek
İstanbul'daki 176 tarihî yapının depreme karşı güçlendirilmesi için başlatılan çalışmada sona yaklaşıldı
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İl Özel İdaresi'nin ortak girişimi ile gerçekleştirilecek çalışma için başlatılan 'çoklu afet ve deprem performansı açısından risk envanteri' çalışması geçtiğimiz hafta sonlandırıldı.
176 yapıyı içeren bu çalışma ile sadece tarihî yapıların muhtemel depreme karşı ne derece ayakta kalacağı değil, geçmişte ne badireler atlattığı, geçen zamanla birlikte nasıl şekil aldığı da ayrıntılarıyla ortaya çıkarıldı. Projenin 2. etap çalışması olarak adlandırılan tarihî yapılar için veritabanı oluşturma işlemi de temmuza kadar tamamlanacak.
Güçlendirilecek yapılardan Topkapı Sarayı'ndaki Mecidiye Köşkü, Arkeoloji Müzeleri'nin ek binaları ve Ayasofya Müzesi Aya İrini Anıtı için 'deprem performansını ölçme' çalışmalarına da başlandı. Bu çalışma haziran sonunda bitirilecek. Ayrıca diğer yapıların depreme karşı performansı da detaylı şekilde ortaya konulacak ve depreme karşı yapısal güçlendirme önerileri hazırlanacak. Temmuz ayından itibaren de 176 yapının deprem güçlendirme çalışmaları başlayacak.
Rölöve ve Anıtlar Müdürü Hüseyin Kaya, "Temmuz ayından itibaren kültür varlıklarının onarımına başlayacağız." diyor. İl Özel İdaresi'ne bağlı bulunan İstanbul Proje Koordinasyon Merkezi (İPKM) Başkanı Gökhan Elgin de bu iş için 2 milyon 700 bin Euro ayırdıklarını belirtti. Elgin, "Tarihî eserleri depreme karşı güçlendirme çalışması dünyada bir ilk olacak." diye konuştu.
Depreme karşı güçlendirilen tarihî yapılar arasında;
Topkapı Sarayı Kompleksi (2., 3., 4. avlu, Harem Bölümü, Mecidiye Köşkü), Arif Efendi Kütüphanesi, Ayasofya Müzesi ve içindeki türbeler, Darphane binaları, Fatih Sultan Mehmet Kütüphanesi, Galata Mevlevihanesi, İbrahim Paşa Sarayı, Sümerbank Binaları, Anadolu ve Rumeli hisarları, Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Yakup Paşa Külliyesi, Selimiye Yazma Eserler Kütüphanesi, Orhan Kemal Halk Kütüphanesi, Heybeliada Halk Kütüphanesi bulunuyor.
Zaman