05 / 05 / 2024

Tarihi adliye binası müze mi olacak

Tarihi adliye binası müze mi olacak

Sultanahmet 'teki İstanbul Adliyesi, 1955 'ten bu yana hizmet verdiği binadan, çağlayan 'da inşaatı tamamlanan İstanbul Adliye Sarayı 'na taşınacak. Tarihi bina ya şehir müzesine dönüştürülecek ya da yıkılarak arkeolojik park oluşturulacak



İstanbul Adliyesi 'nin birkaç ay içinde taşınmasının ardından tarihi bina ya şehir müzesine dönüştürülecek ya da yıkılarak arkeolojik park oluşturulacak. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay 'ın, tarihi bina için “Eski adliyeyi kaldıracağız ve altında arkeolojik kazı yapacağız. Tarihi yarımadada yeni bir arkeolojik park ortaya çıkacak ” dediğini hatırlatarak, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi 'nin de binanın korunup şehir müzesi olması konusunda bir çalışması var. şžehir müzesine uygun bir bina. Bu binanın mülk sahibi büyükşehir belediyesi. Bina boşaldıktan sonra hep beraber görüşüp, bir karara varacağız ” diye konuştu. Demir, İstanbul 'un müzeye ihtiyacı olduğunu da söyledi.

1955 'te hizmete girdi

İstanbul Adliyesi 'nin 1949 'da açılan proje yarışmasında, dönemin önde gelen iki Türk mimarı Sedad Hakkı Eldem ve Ord. Prof. Emin Halid Onat 'ın imzasını taşıyan proje kazandı. Ancak bu projenin yalnızca birinci bölümü, yani mahkemeler bloğu uygulanarak 1951 'de inşaatına başlandı. Binanın bu bölümü 1955 'te hizmete girdi. 1958 'de bölgede yapılan kazılar sırasında Bizans döneminden kalma önemli arkeolojik buluntular ortaya çıktı. Onat 'ın 1961 'de ölmesinden sonra Eldem, arkeolojik buluntuların üstünü kısmen örten ve Adliye Sarayı 'nın uygulanmayan bölümünü yine de inşa edebilmeyi öngören yeni bir proje geliştirdi. Bu proje de Anıtlar Kurulu 'nun olumlu kararına rağmen hayata geçirilemedi.
Milliyet


Geri Dön