Tarihi Arasta Camii, restore edilerek 70 yıl sonra yeniden ibadete açıldı!
Tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarını sadece Bursa’da değil Osmanlı coğrafyasındaki tüm ülkelerde sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Makedonya’nın başkenti Üsküp’te bulunan bir önemli eseri daha ilk günkü ihtişamına kavuşturdu...
Makedonya’nın başkenti Üsküp’te bulunan ve Osmanlı Çarşısı içerisindeki Tarihi Arasta Camii, restore edilerek 70 yıl sonra dua ve tekbirlerle yeniden ibadete açıldı.
Tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarını sadece Bursa’da değil Osmanlı coğrafyasındaki tüm ülkelerde sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, Makedonya’nın başkenti Üsküp’te bulunan bir önemli eseri daha ilk günkü ihtişamına kavuşturdu. Üsküp’teki eski Osmanlı çarşısının kuzey batı kısmında bulunan ve komünizm döneminde ibadete kapatılan, ardından 1963 depreminde tamamına yakını yıkılan 15. yüzyıl eseri Arasta Camii, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ettirilerek ibadete açıldı. Sadece giriş kemeri ile kısmen bir duvarı ayakta kalarak günümüze ulaşan ve kümes olarak kullanılan tarihi cami, hayırsever işadamları Rafet Kahraman ve Feridun Kahraman’ın destekleriyle ilk günkü ihtişamına kavuştu. Çarşının tam merkezinde bulunan ve komünizm dönemiyle birlikte faaliyeti durdurulan tarihi camiden yaklaşık 70 yıl sonra yeniden ezan okunması, açılışa katılan Müslümanların duygulu anlar yaşamasına neden oldu.
“Üsküp iyi olursa Bursa iyi olur”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Makedonya ve Türkiye’nin kardeş ülkeler, Bursa ile Üsküp’ün de kardeş şehirler olduğunu söyledi. Bursa olarak Makedonya ile Türkiye arasında kardeşlik ve dostluk köprülerinin kurulması için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini, Arasta Camii gibi çalışmaların iki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının gerektirdiği faaliyetler olduğunu ifade eden Başkan Altepe, “Çünkü bu topraklarda yaşayan insanlarla aynı kaderi paylaşıyoruz. Dost ve kardeşiz, akrabalıklarımız var. Üsküp iyi olursa Bursa da iyi olur. Buradaki insanımız mutluysa biz de mutlu oluruz. İstiyoruz ki buradaki insanımız kendi kültürünü, dinini, dilini yaşasın. Bağımsızlık yüzyıllar boyunca devam etsin. Bunun için buradayız” dedi.
Başkan Altepe, Arasta Camii’nin çevresine yapılacak işlerle daha da gelişeceğini, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin destekçi işadamlarıyla birlikte benzer çalışmalara imza atmaya devam edeceğini vurguladı.
Makedonya İslam Birliği Başkanı Süleyman Recebi ise, Arasta Camii’nin yeniden ibadete açılması nedeniyle duyduğu mutluluğu dile getirdi. Arasta Camii’nin yarım asır süren komünizm döneminde çöplüğe dönüştürülmek istendiğini fakat Yüce Allah’ın caminin yeniden ibadete açılmasını yıllar sonra kendilerine gösterdiğini vurgulayan Recebi, bu nedenle şükrettiğini ifade etti.
TOKİ Haber