Tarihi Aydos Kalesi'nin restorasyonunda sona gelindi!
İstanbul'un Sultanbeyli ilçesinde bir tepe üzerinde yükselen ve "İstanbul'un fethinin başladığı yer" olarak bilinen Bizans eseri Aydos Kalesi'nin, 4 yıldır süren restorasyonunda sona gelindi.
"İstanbul'un fethinin başladığı yer" olarak bilinen Sultanbeyli'deki Aydos Kalesi'ndeki kazı çalışmalarının yüzde 90'ı tamamlandı, sur duvarları onarıldı. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Önümüzdeki yıl tamamlanması planlanan restorasyonun ardından turizme kazandırılacak.
Restorasyon 4 yıl önce başladı
Tarihçi Prof. Dr. Halil İnalcık'ın "İstanbul'un fethinin başladığı yer." olarak tanımladığı Aydos Kalesi'ndeki çalışmalar, Sultanbeyli Belediye Başkanlığı'nın öncülüğünde 4 yıl önce başladı.
İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü, İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, 5 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 1 numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nca yürütülen çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.
Sultanbeyli Belediye Başkanı Keskin, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, bulunduğu ormana ve tepeye adını veren Aydos Kalesi'nin restorasyonu kapsamında, sur duvarlarının onarıldığını, kazı çalışmasının yüzde 90'ının tamamlandığını belirtti. Sur içerisinde yapılan arkeolojik kazılarda açığa çıkan mimari yapıların projelendirilerek onarıldığını da belirten Başkan Keskin, kazı sonucu açığa çıkan mimari yapıların yarısının elden geçirildiğini kaydetti.
"Uluslararası kültür turizminin cazibe bir noktası haline geleceğiz"
Aydos Kalesi ziyaretçilere açıldıktan sonra Sultanbeyli'nin daha da gelişmiş bir ilçe olacağını da sözlerine ekleyen Keskin, "Bu noktada sadece Türkiye geneli değil, uluslararası kültür turizminin cazibe bir noktası haline geleceğiz. Kültür ve tarih anlamında daha fazla ziyaretçiye kavuşacak, hem ekonomik hem de kültürel hareketlilik yaşanacak. Proje tamamlandığında yerli ve yabancı turistlerin ziyaretiyle Sultanbeyli'nin adını daha çok duyacağız." dedi.
Keskin, Aydos Kalesi'nin ilçesinin önemli bir tarihi eseri olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sonlandırdı:
"Mevcut durumda kale ve çevresiyle ilgili çevre düzenleme çalışmaları yürütülüyor. Orman kanunu ve ilgili mevzuat, Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu ve ilgili mevzuat sınırları kapsamında, koruma kullanma ilkesi benimsenerek, 1. derece arkeolojik ve doğal sit olma özelliği dikkate alınarak Aydos Kalesi ve çevresi B tipi mesire yeri olarak planlanıyor. Aydos Kalesi'nden çıkarılan eserler, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü'nce kayıt altına alınarak, kurum deposunda muhafaza ediliyor. 27 Kasım tarihinde İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğünde Aydos Kalesi ve Arkeolojik Kazıları semineri yapıldı, 'Aydos Kalesi Bulguları' sergisinde çıkan eserler sergilendi. Aydos Kalesi'nin turizme açılması projesi kapsamında gerekli izinler alınarak alanda küçük bir müze oluşturmayı da da planlıyoruz."