Eğitim

Tarihi beş minare onarımda!

Bitlis’te 4. Şerefhan tarafından yapılan ve kenti simgeleyen Beş Minareden biri olan, Şerefiye Camisi’ndeki restorasyon çalışmalarını devam ediyor

Restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, caminin ve minaresinin tarihine uygun bir şekilde restore edileceğini bildirdi.

Caminin duvarlarında kırılan ve çürüyen tuğlaların yerine yenisinin yapıldığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu: "Duvarlardaki sıvalar söküldü. Sıvanın altından mükemmel bir tuğla duvarla karşılaştık. Kırılan ve çürüyen tuğlaların yerine yenisi yapıldı.Duvarların derzleri yapılıyor. Projeyi değiştirebilirsek, yüzeyden kablo kullanmadan, yerden aydınlatma ve ısıtma sistemi yapmayı planlıyoruz. Caminin tabanı ve tavanları komple onarımdan geçirilecek. Çünkü caminin tabanı ve duvarları nem alıyor. Su sızan yerleri tespit ettik. Çatının da onarımını yapacağız. Caminin duvarları nemden dolayı sıva ve boya tutmuyordu. Camimiz kısa sürede orijinal haline dönüşecek. Camiyi ve minaresini tarihine uygun bir şekilde restore edeceğiz. Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla, camiye orijinal haliyle birkaç ay içinde hizmete açmayı planlıyoruz."

Caminin ve minaresinin onarımı için yaklaşık 550 bin TL para harcanacağını kaydeden Yılmaz, Şerefiye caminin dışında Sultaniye camisinin de onarımının yapılması için, yüklenici firmaya yer teslimi yapıldığını açıkladı.

Yılmaz, "Hazo Hanı’nın ise ihale süreci devam ediyor. Ayrıca kentteki tarihi evleri restore etme çalışmaları devam ediyor. Bitlis’te yaşayan ve tarihi evleri bulunan Oto ailesinin evinin projesi kuruldan çıktı ve ihalesi yapılacak. Ulu caminin onarımını da yapacağız. Onarım ve restorasyon çalışmaları yaparak, tarihi eserlerimizi tahribattan kurtarmış olacağız" diye konuştu.
AA