Kentsel Dönüşüm

Tarihi Cevizli Tütün Araştırma Enstitüsü hakimevi oluyor!

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nin bahçesinde yer alan tarihi "Cevizli Tütün Araştırma Enstitüsü" binası Hakimevi oluyor. Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı hazırlattığı proje ile binanın çok yönlü sosyal tesis olarak kullanılması için harekete geçti...

Osmanlı’nın son döneminde tütün üretimi, işlenmesi, satışı ve her türlü ticareti “Duyun-u Umumiye” kapsamında “Reji” denilen idareye devredilmişti. Cumhuriyet’ten sonra tütün endüstrisinin geliştirilmesi için yeni yatırım ve araştırmalar yapıldı. Bu kapsamda da Kartal-Maltepe’de 1931'de küçük bir ‘tütün deneme evi’ yapıldı. Seçilen bölgede Dramalı (Selânik) göçmenler kendi çaplarında tütün yetiştiriyordu. Ardından bu deneme evlerini kapsamına alan “Tütün Araştırma Enstitüsü” kuruldu. 1934'te Mimar Bekir İhsan’ın projesini hazırladığı bina yapıldı. “Arjantin stili” denilen oval köşesi binanın alameti farikası oldu. Enstitü de bu binada faaliyet göstermeye başladı. Uzun yıllar enstitü olarak faaliyet gösteren yapı, Tekel’in İstanbul’daki sembollerinden biri haline geldi.

BAŞSAVCILIKTI, HAKİMEVİ OLACAK

Tekel’in 2004 yılında özelleştirilmesinin ardından bina, Tekel’in borçlarına karşılık hazineye devredildi. Aynı yıl da Adalet Bakanlığı’na verilerek “Kartal Cumhuriyet Başsavcılığı” olarak kullanılmaya başladı. Kartal Adliyesi, İstanbul Anadolu Adliyesi’ne taşınınca bina boşaldı. Binanın bulunduğu alanda da İstanbul Bölge Adliye Mahkemeleri yapıldı. Daha önce İstanbul 5. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu tarafından tescil edildiği için yapı bu inşa faaliyetinden etkilenmedi. Hürriyet'ten Musa Kesler'in haberine göre;  Uzun süre boş kalan binanın hakimevi-sosyal tesis olarak değerlendirilmesi için proje hazırlandı. Adalet Bakanlığı’nın ilgili birimlerinin hazırladığı proje 5. Numaralı kurul tarafından onaylandı.