Tarihi eser kaçakçıları sayesinde antik kent bulundu!
Müze Müdürü Güçlü: "Definecilerin açtığı çukurdan girerek yapının büyüklüğü hakkında bilgi edindik. Buranın önemli bir yerleşim yeri ve Roma dönemine ait bir hamam olduğunu tespit ettik" dedi
Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde kaçak kazı yapanların bulduğu, yaklaşık 2 bin 200 yıllık antik kentteki kurtarma kazılarında sonradan kiliseye dönüştürülen bir hamam ortaya çıkarılıyor.
İlçeye bağlı Büyük Teflek köyü Kale mevkisinde, tarihi eser kaçakçılarının kazıları ile varlığı anlaşılan antik kentte yapılan incelemeler sonunda kurtarma kazıları başlatıldı. M.Ö. 2. yüzyıldan kalma antik kentteki hamamda yapılan kazılarda tarihi kalıntılar gün yüzüne çıkmaya başladı.
Kırşehir Müze Müdürü Adnan Güçlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazılarda büyük bir tarihi mirası ortaya çıkarmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Müze Müdürlüğü bünyesindeki kurtarma kazılarının geçen yıl Nisan ayında başladığını anımsatan Güçlü, bu yıl 2 ay daha kazılara devam edileceğini belirtti.
Antik kentin ortaya çıkarılış hikayesini anlatan Güçlü, şöyle konuştu:
"2012 yılı içerisinde kolluk kuvvetlerinin ve Büyük Teflek köyü muhtarı Eyüp Baran’ın Müze Müdürlüğüne haber vermesi üzerine harekete geçerek, köye geldik. Burada ön inceleme yaptık. Definecilerin açmış olduğu kazı çukurundan girerek yapının büyüklüğü hakkında bilgi edindik. Buranın önemli bir yerleşim yeri ve Roma dönemine ait bir hamam olduğunu tespit ettik. İlk olarak inceleme yaptığımız yerler antik kentin hamamının külhan kısmıydı. Yani cehennemlik dediğimiz yapının ısıtma kısmıydı ve sağlam olarak ayakta durmaktaydı. Nisan ayında burada Müze Müdürlüğü olarak kazı çalışmalarına başladık. Bu çalışmalar 6 ay sürdü. Yapının bir kısmını yani 800 metrekarelik alanını ortaya çıkardık. Burada kazı çalışmasını yaptığımız hamam küçük bir hamamdır. Bunun bir kişiye ait olabileceğini, ticari bir işletme olduğunu düşünmekteyiz."
- 1. derece arkeolojik sit alanı ilan edildi
Güçlü, kurtarma kazılarının ardından M.Ö. 2. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen Roma döneminden kalma kayıp şehrin 1. derece arkeolojil sit alanı olarak tescilinin yapıldığını vurguladı.
Hamamın Hıristiyanlık inancıyla birlikte kiliseye dönüştürülmüş olabileceğini de düşündüklerine belirten Güçlü, "Bu kiliseye bağış yapanlar kilisenin zeminine defnedilmişler. Biz bu palestra kısmında 21 adet erkek mezarı bulduk. Burada da kazı çalışması yaptık. Erkek mezarları olmasını da Ortodoks Hıristiyanlık inancında kiliseye bağış yapanların kilisenin zeminine defnedilmesi geleneğine bağlıyoruz" şeklinde konuştu.
Çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyleyen Güçlü, kompleks yapıların kısa süre içerisinde kazılması ve ortaya çıkarılmasının mümkün olmadığını, kayıp şehrin tamamının ortaya çıkarılmasının uzun süreceğinin altını çizdi.
- Kaçak kazı yapanları ihbar ettiler
Büyük Teflek Köyü Muhtarı Eyüp Baran ise kaçak kazı yapanların ihbar edilmesiyle böylesine güzel tarihi buluntuların ortaya çıkarılmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi.
Kaçak kazıyı İlçe Jandarma Komutanlığı, Kaymakamlık ve Kırşehir Müze Müdürlüğüne bildirdiklerini ifade eden Baran, “Müze yetkililerimiz geldiler. Burada Kültür veTurizm Bakanlığı olarak kurtarma kazısı yapmak istediler. Burayı sit alanı ilan ettiler" dedi.
Baran, Büyük Teflek köyündeki bu alanın turizme açılmasını istediklerini belirterek, bir turizm beldesi haline gelmeyi arzu ettiklerini aktardı.
Kazıların önemli bir tarihi yapıyı ortaya çıkarmasının yanı sıra köylülere de iş imkanı sağladığını dile getiren Baran, "Bu sene Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli olarak, köy halkından 17 kişi kazılarda işçi olarak çalışmaktadır" diye konuştu.
AA