Kent Haberleri

Tarihi Haydarpaşa Garı restore edilecek!

Haydarpaşa mücadelesi zaferle bitti. Tarihi garın çatısına kafeterya ve asansörden oluşan ekleme iptal edildi. Bina aslına uygun restore edilecek.

Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü geçen yıl eylül ayında, 2010’da atlattığı yangında çatısı tamamen kül olan ve yeniden düzenlenen tarihi Haydarpaşa Garı’nın çatısına otele dönüşmesinin de önünü açacak şekilde ekleme yapılarak kafeterya ile asansör yapılmasını öngören bir proje hazırlamıştı. Söz konusu projenin hayata geçebilmesi için Kadıköy Belediyesi’nin projeye yapı ruhsatı vermesi gerekiyordu. Belediye tarihi garın aslına uygun restore edilmediğini belirterek ruhsatı vermedi. Meslek odaları ve halk projeye tepki göstererek onlarca eylem düzenledi.


Belediye ruhsat verdi Bir yılın ardından Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarihi gar için yeni bir restorasyon projesi hazırlayarak ilçe belediyesine ruhsat başvurusunda bulundu. Kadıköy Belediyesi Başkanı Aykurt Nuhoğlu yeni hazırlanan projenin Anıtlar Kurulu tarafından da onaylandığını belirterek tarihi binanın aslına uygun restore edileceği için projeye ruhsat verdiklerini söyledi.


Nuhoğlu şöyle konuştu: “Haydarpaşa Garı tarihi bir mirastır. Yangından sonra gar binası adeta kendi kaderine terk edilmişti. Devlet Demiryolları’nın binanın orijinal haline uygun bir restorasyon projesi hazırlaması sevindirici. Ama asıl olan Gar’ın eski tarihi fonksiyonuna dönmesi ve İstanbullulara bir gar olarak hizmet etmesi. Gar çevresi de sermayeye peşkeş çekilmemeli.”


Hazal OCAK/Cumhuriyet



Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün Tarihi Haydarpaşa Garı'nın restorasyonuyla ilgili ruhsat başvurusu Kadıköy Belediyesi tarafından onaylandı. Haydarpaşa Garı'nın restorasyon projesine göre binanın özgün durumu aynen korunarak restore edilecek.


Kadıköy Belediyesi, Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün daha önce ruhsat başvurusu yaptığı projeyi, tarihi garın orijinal haline uygun olmadığını belirterek reddetmişti. Kadıköy Belediyesi'nin ret gerekçesini basın toplantısı ile açıklayan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, tarihi gar binasının restorasyonuna itirazları olmadığını belirterek, "Orijinal haline sadık bir restorasyon projesi önümüze gelirse elbette onaylarız" demişti.


Nuhoğlu, revize edilen restorasyon projesi ile ilgili ise şunları söyledi: "Haydarpaşa Garı tarihi bir mirastır. Gar, kent belleğine katkı sağlayacak ve sürekli canlı tutacak biçimde korunmalıdır. Yangından sonra Gar binası adeta kendi kaderine terk edilmişti. Devlet Demiryolları'nın binanın orijinal haline uygun bir restorasyon projesi hazırlaması oldukça sevindirici. Ama asıl önemli olan Gar'ın eski tarihi fonksiyonuna dönmesi ve İstanbullulara bir gar olarak hizmet etmesi. Kadıköylüler binanın daha fazla zarar görmeden bir an önce restore edilmesini ve Gar olarak hizmet vermesini istiyor."


Gar çevresinin sermayeye peşkeş çekilmemesi gerektiğini belirten Nuhoğlu şöyle devam etti: "Garın çevresi halkın doğrudan kullanımına yönelik, İstanbul'un ihtiyaç duyduğu, toplumun beklentilerine dönük yeşil ve sosyal alanlar olarak kullanılmalıdır. "


28 Kasım 2010'de çıkan yangında çatısı zarar gören Haydarpaşa Garı'nın restorasyon çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanması bekleniyor.


Bayram EMİR/Zaman


Haber Anadolu Ajansı'nda şöyle yer aldı;

Çatısında çıkan yangın nedeniyle zarar gören tarihi Haydarpaşa Garı restore edilecek. 

Kadıköy Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Anıtlar Kurulunca da onaylanarak ruhsat başvurusu yapılan tarihi garın restorasyon projesi belediye tarafından kabul edildi. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, projenin daha önce orijinaline sadık kalınmadığı gerekçesiyle onaylanmadığını belirtti.

Haydarpaşa Garı'nın tarihi bir miras olduğunu ifade eden Nuhoğlu, şunları kaydetti:

"Gar, kent belleğine katkı sağlayacak ve sürekli canlı tutacak biçimde korunmalıdır. Yangından sonra gar binası adeta kaderine terk edilmişti. Devlet Demiryollarının binanın orijinal haline uygun bir restorasyon projesi hazırlaması oldukça sevindirici. Ama asıl önemli olan garın eski tarihi fonksiyonuna dönmesi ve İstanbullulara bir gar olarak hizmet etmesi. Kadıköylüler binanın daha fazla zarar görmeden bir an önce restore edilmesini ve gar olarak hizmet vermesini istiyor."

Nuhoğlu, gar çevresinin yeşil ve sosyal alan olarak kullanılması gerektiğini vurgulayarak, restorasyon çalışmalarının önümüzdeki günlerde başlamasını beklediklerini kaydetti.

AA


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

Çatısında çıkan yangın nedeniyle zarar gören tarihi Haydarpaşa Garı restore edilecek. Kadıköy Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Anıtlar Kurulunca da onaylanarak ruhsat başvurusu yapılan tarihi garın restorasyon projesi belediye tarafından kabul edildi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, projenin daha önce orijinaline sadık kalınmadığı gerekçesiyle onaylanmadığını belirtti. Haydarpaşa Garı’nın tarihi bir miras olduğunu ifade eden Nuhoğlu, şunları kaydetti, “Yangından sonra gar binası adeta kaderine terk edilmişti. Asıl önemli olan garın eski tarihi fonksiyonuna dönmesi ve İstanbullulara bir gar olarak hizmet etmesi. Kadıköylüler binanın daha fazla zarar görmeden bir an önce restore edilmesini ve gar olarak hizmet vermesini istiyor.” Nuhoğlu, gar çevresinin yeşil alan olarak kullanılması gerektiğini vurgulayarak, restorasyon çalışmalarının önümüzdeki günlerde başlayacağını kaydetti.

Vatan


Haber Zaman Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

Tarihi Haydar paşa Garı, 2010'da çatısında çıkan yangında büyük zarar görmüştü. Gar için Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün (TCDD) restorasyon ruhsat başvurusu Kadıköy Belediyesi tarafından onaylandı.

Anıtlar Kurulu tarafından  da onaylanan Haydarpaşa Tren Garı'nın restorasyon projesine göre bina, özgün durumu aynen korunarak restore edilecek. Restorasyona önümüzdeki günlerde başlanacak. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu,  tarihi binanın orijinal haline uygun bir şekilde restorasyonun yapılması gerektiğine dikkat çekti. Gar çevresinin sermayeye peşkeş çekilmemesi gerektiğini belirten Nuhoğlu,  “Yangından sonra gar binası adeta kendi kaderine terk edilmişti. Devlet Demiryolları'nın binanın orijinal haline uygun bir restorasyon projesi hazırlaması oldukça sevindirici. Ama asıl önemli olan gar'ın eski tarihi fonksiyonuna dönmesi ve İstanbullulara bir gar olarak hizmet etmesi. Kadıköylüler binanın daha fazla zarar görmeden bir an önce restore edilmesini ve gar olarak hizmet vermesini istiyor.” diye konuştu. Kadıköy Belediyesi, Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün daha önce ruhsat başvurusu ile ilgili yaptığı projeyi, tarihi garın orijinal haline uygun olmadığını belirterek reddetmişti.

Zaman / Hakkı Akgül


Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, Tarihi Haydarpaşa Garı'nın çatısında cafeterya, asansör, çatı eklemesi Kadıköy Belediyesi, Haydarpaşa Dayanışması ve halkın mücadelesi sonucu iptal edildi. Kadıköy Belediyesi Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan yeni restorasyon projesinde tarihi garın aslına uygun restore edileceğini belirterek projeye onayladı. Kadıköy Belediyesi Başkanı Aykurt Nuhoğlu "Ama asıl olan Garın eski tarihi fonksiyonuna dönmesi ve İstanbullulara bir gar olarak hizmet etmesi " dedi.

2010'DA ÇATISI KÜL OLMUŞTU
Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü geçen yıl eylül ayında, 2010’da atlattığı yangında çatısı tamamen kül olan ve yeniden düzenlenen tarihi Haydarpaşa Garı’nın çatısına otele dönüşmesinin de önünü açacak şekilde ekleme yapılarak kafeterya ile asansör yapılmasını öngören bir proje hazırlamıştı. Söz konusu projenin hayata geçebilmesi için Kadıköy Belediyesi’nin projeye yapı ruhsatı vermesi gerekiyordu. Belediye tarihi garın aslına uygun restore edilmediğini belirterek ruhsatı vermedi. Meslek odaları ve halk projeye tepki göstererek onlarca eylem düzenledi.

BELEDİYE RUHSAT VERDİ
Bir yılın ardından Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarihi gar için yeni bir restorasyon projesi hazırlayarak ilçe belediyesi ruhsat başvurusunda bulundu. Kadıköy Belediyesi Başkanı Aykurt Nuhoğlu yeni hazırlanan projesinin Anıtlar Kurulu tarafından da onaylandığını belirterek tarihi binanın aslına uygun restore edileceği için ruhsat verdiklerini söyledi.

Hürriyet

Haber Aydınlık Gazetesi'nde şöyle yer aldı;

Tarihi Haydarpaşa Garı’nda çıkan yangının 5. yıldönümünde bir araya gelen yurttaşlar “Haydarpaşa gardır, gar kalacak” sloganıyla yürüdü. 

İstanbul Kadıköy’deki Rıhtım Meydanı’nda, Haydarpaşa Dayanışması öncülüğünde toplanan yurttaşlar, 3 yıl önce ana hat 2 yıl önce de tren seferlerinin durdurulduğu Haydarpaşa Garı önüne yürüdü. Kalabalık sık sık “Yağma yok direniş var”, “Haydarpaşa çevresi satılık değildir” sloganları attı. Yürüyüşe çevreden geçen yurttaşlar da alkışlarla destek verdi. Grup adına basın açıklamasını Mimarlar Odası Genel Başkanı ve Haydarpaşa Dayanışması üyesi Eyüp Muhcu yaptı. 

‘SORUMLULAR CEZALANDIRILMADI’

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sayısız hukuk girişiminde bulunduğunu söyleyen Muhcu, “Anılarımız ve toplumsal belleğimiz sorgusuz ve acımasız bir şekilde kentsel dönüşüm kararları ile tahrip edilmektedir. Haydarpaşa Garı Anadolu’nun Batı’ya açılan kapısıdır. Ancak Haydarpaşa Garı 28 Kasım 2010 tarihinde dünyanın gözü önünde, İstanbul’un ortasında yakılmıştır. Yangının 5. yılında çevresiyle birlikte garı savunmak için buradayız. Anıtsal yapının yakılmasının üzerinden uzun süre geçmesine rağmen bugüne kadar bina restore edilmediği gibi, yangını çıkaranlar ya da yangına neden olan sorumlular da cezalandırılmamıştır” diye konuştu.

Birleşik Taşımacılık Sendikası Genel Sekreteri İshak Kocabıyık da, “İktidar, geçmiş kültürümüzü çalmak istiyor. Bizler Haydarpaşa Garı’na tren gelinceye kadar alanlardayız. Mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu. Açıklamaların ardından Bulutsuzluk Özlemi solisti sanatçı Nejat Yavaşoğulları garın önünde toplanan yurttaşlara şarkılarıyla mini bir konser verdi.

KADIKÖY BELEDİYESİ:GAR RESTORE EDİLECEK 

Kadıköy Belediyesi yangın nedeniyle zarar gören tarihi Haydarpaşa Garı’nın restore edileceğini duyurdu. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Anıtlar Kurulunca onaylanarak ruhsat başvurusu yapılan tarihi garın restorasyon projesi belediye tarafından kabul edildi. Kadıköy Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, projenin daha önce orijinaline sadık kalınmadığı gerekçesiyle onaylanmadığını belirtti. Nuhoğlu, şunları kaydetti: “Yangından sonra gar binası adeta kaderine terk edilmişti. Devlet Demiryollarının binanın orijinal haline uygun bir restorasyon projesi hazırlaması oldukça sevindirici. Ama asıl önemli olan garın eski tarihi fonksiyonuna dönmesi ve İstanbullulara bir gar olarak hizmet etmesi. Kadıköylüler binanın daha fazla zarar görmeden bir an önce restore edilmesini ve gar olarak hizmet vermesini istiyor.”


Aydınlık

Haber Habertürk'te şöyle yer aldı;

MALUMUNUZ... Tarihi Haydarpaşa Garı’nın çatısı, 5 yıl önce çıkan yangında büyük hasar görmüştü. Bu büyük yangının ardından garın restorasyonu gündeme gelmiş fakat proje Kadıköy Belediyesi tarafından reddedilmişti. Kadıköy Belediyesi, restorasyon projesini yapının orijinal haline uygun olmadığı ve bazı eklentiler yapılacağı gerekçesiyle reddettiğini açıklamıştı. Bu arada da garın otele dönüştürüleceği söylentileri çıkmış ve kamuoyunda çok tartışma yaratmıştı. Restorasyon projesinin reddedilmesi üzerine, yeni bir proje hazırlanmaya başlanmıştı.

AYNEN KORUNACAK
İşte o ikinci projeyle ilgili önceki gün olumlu bir gelişme oldu ve Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün Haydarpaşa Gar Binası’nın restorasyonuyla yaptığı ikinci ruhsat başvurusu Kadıköy Belediyesi tarafından kabul edildi. Kadıköy Belediyesi, orijinal haline sadık kalınan restorasyon projesine onay verdiğini açıkladı. İstanbul’un simge binalarından biri olan Haydarpaşa Garı, aslına uygun olarak yenilenecek ve binanın özgün durumu aynen korunacak. Bu, sevindirici bir haber. Peki ama gar restore edildikten sonra ne olacak? Gar olarak kullanılmaya devam edebilecek mi yoksa müzeye dönüştürülebilir mi? Marmaray’a entegre edilen banliyö hatları Ayrılıkçeşme’ye geliyor. Hızlı tren ise Pendik’te. Peki Haydarpaşa da bu sisteme dahil edilecek mi? İşte bu soruları Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na yönelttim. Başkan Nuhoğlu, restorasyon ve sonraki süreçle ilgili şu açıklamayı yaptı: ‘4-5 AYDA BİTER’ “Tarihi gar binasına ilk projede restorasyon ruhsatı vermemiştim.
Çünkü orijinalliği bozulmuştu. Çatı genişletilmiş, asansör eklenmişti. İkinci proje ise aslına uygun olduğu için onayladım. Restorasyona ne zaman istenirse başlanabilir. Şahsi kanaatime göre de 4-5 ayda tamamlanır. Gar binasının orijinal haline dönmesi güzel ama olaya bütün halinde bakmamız gerekiyor. Şöyle ki; garın arkasındaki arazi, Özelleştirme İdaresi’ne verildi. 2 milyon metrekare inşaat hakkı var. Biz istiyoruz ki bu arazi de imara açılmasın, ticari olarak kullanılmasın, kamunun yararlanabileceği rekreasyon alanı haline getirilsin. Ulaştırma Bakanlığı, daha önce yaptığı açıklamada Haydarpaşa’nın gar olarak hizmet vermeye devam edeceğini, hızlı trenin uzatılacağını söylemişti. Kadıköylülerin isteği de bu doğrultuda. Bu simge yapının gar olarak kalmasını bekliyoruz. Haydarpaşa Gar, arkadaki arazi de yeşil alan ve park olsun.”

Habertürk