Kent Haberleri

Tarihi İşhan Klisesi'nin restorasyonu sürüyor!

Artvin Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, İşhan Kilisesi'nin onarımının tamamlanması ile gerek Artvin turizminin gerekse uluslararası alanda Türkiye'nin imajının olumlu yönde etkileneceğini ifade etti...


Artvin Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, İşhan Kilisesi'nin onarımının tamamlanmasıyla gerek Artvin turizminin gerekse uluslararası alanda Türkiye'nin imajının olumlu yönde etkileneceğini söyledi.
Ateş, Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü kontrolörlüğünde Kültür veTurizm Bakanlığınca restorasyonu devam eden tarihi İşhan Klisesi'nde incelemelerde bulunarak yüklenici firma yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgialdı. Ateş, burada yaptığı açıklamada, çalışmalarm yüklenici firmatarafından projeye uygun ve planlandığı şekilde devam ettiğini, herhangi birproblemin söz konusu olmadığını belirtti. Işhan Kilisesi'nin onarımının tamamlanmasıyla gerek Artvin turizminin gerekse uluslararası alanda Türkiye'nin imajının olumlu yönde etkileneceğini ifade eden Ateş, çalışmanm Artvin'e gelen yerli ve yabancı turist artışına büyük katkı sağlayacağını söyledi. Yüklenici firma yetkilisi Selami Kalkan ise Işhan Klisesi'nde restorasyon çalışmalarmm rölö ve ve restorasyon projeleri doğrultusunda başladığını kaydederek, şöyle devam etti: "Yapının süslemelerine, fresklerine yönelik tahribatı önlemek için bohçalama yöntemi ile freksler koruma altına almdı. Kilisenin öncelikli problemleri arasında statik problemleri gelmektedir. Yapının üst örtüsü tonoz ve kubbeler, ana kubbe hariç çökmüş durumdaydı.
Kilisenin ön cephesindeki beden duvarında kiliseyi dikine boydan boya geçen, temele kadar inen büyük bir çatlak mevcuttu. Kilisenin doğu cephesinde yer alan su kaynağı kendi kendine drene olarak kilisenin temeline ve iç kısmına sızmıştı. Öncelikle bu suyun yapıdan uzaklaştırılması sağlandı." Kazı çalışmalarının Rize Müze Müdürlüğü ve firma bünyesindeki arkeologlar tarafından gerçekleştirildiğini anlatan Kalkan, şunları söyledi: "Kazı çalışmaları sonucu hem drenaj sistemi hem de statik problemlere ait çözümlemeler üretildi. Bu doğrultuda statik proje yapılarak uygulamaya geçildi. Yapıda görülen bitkilenmelere karşı ilaçlama yapılarak bitki köklerinin yapıya verdiği zararlar önlenmeye çalışıldı. Yapılan bilimsel kazılar sonucu ortaya çıkan orjinal döşeme ve bir takım objeler koruma altına alınarak gerekli belgeleme işlemleri yapıldı. Statik proje doğrultusunda beden duvarlarındaki eksiklikler yapının yapım tekniğiyle aynı olarak tamamlandı.

Dokuz Sütun