Genel

Tarihi Kentler Birliği Muğla'da toplandı!

Tarihi Kentler Birliği tarafından "Görkemli Bir Geçmişten Bugüne Tarihi Bir Kent Kurgulanırken Muğla Örneği' konulu güz dönemi eğitimi programı düzenlendi. Gün boyu süren eğitimde, geleceğe taşımayı hedefleyen çalışmalar anlatıldı...

Tarihi Kentler Birliği tarafından "Görkemli Bir Geçmişten Bugüne Tarihi Bir Kent Kurgulanırken Muğla Örneği' konulu güz dönemi eğitimi programı düzenlendi. Gün boyu süren eğitimde, antik çağlardan bu yana doğu ile batı dünyası arasında köprü olan Muğla'yı geleceğe taşımayı hedefleyen çalışmalar anlatıldı. 


Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'nde. çeşitli şehirlerinden 50 belediye çalışanının katıldığı eğitim programının açılış konuşmasını Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün yaptı. Muğla'nın koruma adına geçmişten bu yana büyük gayret gösteren bir Şehir olduğunu belirten Gürün. "1978 yılından beri Safranbolu'yla birlikte başlayan bir hikâyesi var. Biz 1999 yılında göreve gelinceye kadar 80 hektarlık kentsel sit alanı tamamen korumaya alınmış ve koruma amaçlı imar planıyla ilgili hazırlıkları yapılmış durumdaydı. Bin 600 hektarlık Karabağlar Yaylası'na koruma amaçlı imar planı yapılmasıyla ilgili karar alınmış ama henüz yapılmamıştı. Göreve geldiğimiz günden itibaren öncelikle şehiriçinde bulunan Kültürevi'nin inşaatını yaptık. Amacımız, halk arasında farkındalık oluşturmak ve bu restorasyonların doğruluğuna, kullanılabileceğine ve kente de yakışacağına insanları ikna etmekti. Restore ettiğimiz yerleri kullanımına açarak bunlara başladık." dedi. Başkan Gürün, bugüne kadar büyüklü küçüklü yedi binayı restore ederek kullanıma açtıklarını dile getirerek. "Bunun yanında 30 oda ve şahıslar, restorasyon yaparak içinde faaliyet göstermeye başladı. Ardından emlak vergisinin üzerine koyulan yüzde 10luk payla, bunlardan elde ettiğimiz fonla ve belediyemizin katkılarıyla Arasta Çarşısının restorasyonu yaptık. Şu an Arasta'da bulunan 744 dükkân, hiçbir bedel talep etmeden tamamen yenilendi ve tümüyle ayağa kalktı. Muğla'da şu anda Arasta bölgesi de yapıldıktan sonra artık korumayla ilgili bilinç tamamen oluşmuş durumda ve daha fazla vatandaştan talep gelmeye başladı. İnsanlara mal etmedikten sonra bizim kanunlarla, yönetmeliklerle onu koruyabilmemiz. sürdürülebilir bir şey değil." şeklinde konuştu. 


Büyükşehir Kanunu'yla emlak vergilerinden aktarılan yüzde 10'luk payın bir yıl içinde kullanılmadığı takdirde Kültür ve Turizm Bakanlığı'ııa aktarılacağını vurgulayan Gürün. "Eğer Kültür ve Turizm Bakanlığı uygun görürse gelecek senenin bütçesine o parayı aktarır. Bu kısma inanmak mümkün değil. Para merkeze gittiyse geri gelmez. Özellikle büyükşehir olan yerlerde bu paranın kullanım hakkının büyükşehir belediyelerinin kontrolüne verilmesi lazım. Büyükşehir belediye başkanı, ilçelerindeki restorasyonları tümüyle belirli kurullar içerisinde dağıtımını yapmalı ve ödeneğin bakanlığa gönderilmesi gibi bir şey olmamalı. Bunun mücadelesini hep birlikte vermemiz gerekiyor. O zaman bu tür restorasyonların finansman desteğinde çok güçlük çekeriz ve biraz duraklar." ifadelerini kullandı. 



Ayrıntılı Haber