Tarihi surlar çalıştayın belirlediği projelerle restore edilecek!
UNESCO Dünya Miras Alanlan listesinde yer alan tarihî surlar, İstanbul’a yeniden kazandırılıyor. Amerikalı turist Sarai Sierra’nın Cankurtaran civarındaki sur bölgesinde ölü bulunmasından sonra tarihî surların güvenliği gündeme gelmişti...
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) surların güvenli hale gelmesi için çalışmalara başladı. Kara Surları ve Marmara Surlan’nın projelendirme çalışmaları önümüzdeki yıl tamamlanacak. Surların restorasyondan sonra nasıl kullanılacağı ise geniş katılımlı bir çalıştay ile belirlenecek. Proje hakkında bilgi veren İBB Başkanı Kadir Topbaş “Kara surlan önemli bir değer. Surların yeniden İstanbul’a kazandırılmasında koruma-kullanma dengesi çok önemli. Projelendirme çalışmalarımız sürüyor. Çok farklı fikirler var. Bu yüzden bir çalıştay yapılacak.” diyor.
1985 yılında Dünya Miras Alanlan listesine alınan, İstanbul Surlan’nın önemli bir bölümünü Kara Surlan oluşturuyor. Zamanla yıpranan ve yer yer çöküntüye uğrayan 7 kilometre uzunluğundaki Kara Surlan’nın, iyileştirilmesini ve korunmasını amaçlayan restorasyon projesi çalışmaları başladı. Topkapı Kültür Parkı’na cephe olan 400 metrelik 5 burcun uygulama projesi 1. etabı tamamlandı. Tüm etapların projesi Koruma Kurulu onayından geçmesiyle birlikte restorasyon başlayacak. Başkan Kadir Topbaş, surların kullanılarak korunması gerektiğini söylüyor. Anemas Zindanlan ve Tekfur Sarayı’nın restorasyonun devam ettiğini hatırlatan Topbaş “Sürdürülebilir koruma modeli oluşturma ve Kara Surlan ile ilgili turistik algının artırılması çerçevesinde tartışmak, yeni fikirler ve yaklaşımlar ortaya koymak lazım. Biz şu an projelendirme çalışmamızı sürdürüyoruz. Koruma modelinin oluşturulması ve turistik algının artırılması ile ilgili ise düzenleyeceğimiz geniş kapsamlı çalıştay bize ışık tutacak.” diye konuşuyor.
Yedikule-Topkapı Sarayı arasındaki 8,5 kilometre uzunluğundaki Marmara Surlan’nda ise sorunlu bölgeler tespit ediliyor. İBB, çok parçalı mülkiyetten oluşan alanı korumaya yönelik bir rehber hazırlayarak ilgili mülk sahiplerine sunacak. Alanda İBB, Devlet Demiryollan, Maliye Hâzinesi, Fatih Belediyesi, İl Özel İdaresi, Kıyı Emniyeti ve vakıfların mülkiyeti bulunuyor. Çalışmalar kapsamında yaklaşık 8,5 km uzunluğundaki Marmara Surlan lazer tarayıcı cihazlarla detaylıca taranıyor. Bu çalışmanın sonucuna göre surlara komşu yeşil alan park ve sokakların rehabilitasyonuyla Marmara Surlan’nın etaplar halinde restorasyon uygulama projeleri hayata geçirilecek.
Belgratkapı Sur Restorasyonu (1986 1987)
Mevlanakapı Sur Restorasyonu (1986-1987)
Silivrikapı Sur Restorasyonu (1986-1987)
Belgratkapı-Silivrikapı Arası Sur Restorasyonu (1987-1989)
Ayvansaray Haliç Surları Restorasyonu (1988)
Yedikule Surları Restorasyonu (1991)
Mevlanakapı-Millet Caddesi Arası Restorasyon (1992)
Silivrikapı- Mevlanakapı Arası Sur Restorasyonu (1992)
Kumkapı-Yedikule Arası Sur Restorayonu (1992)
Vatan Caddesi-Edirnekapı Arası Sur Restorasyonu (1992)
Edirnekapı-Egrikapı Arası Sur Restorasyonu (1992)
Balat Haliç Surları Restorasyonu (1992)
Yedikule Sur Restorasyonu (1992)
Edirnekapı-Ayvansaray Arası Sur Restorasyonu (1993)
Kumkapı-Yedikule Arası Sur Restorasyonu (1994)
İstanbul Geneli Sur Restorasyonu (1999)
İstanbul Genelinde Depremde Zarar Gören Surla Restorasyonu (2000)
İstanbul Geneli Sur Restorasyonu (2002)
Sevgi Korkut/ Zaman Gazetesi