26 / 11 / 2024

Tarihi Tayyare Binası'nın kiralama ihalesi 15 Nisan'da!

Tarihi Tayyare Binası'nın kiralama ihalesi 15 Nisan'da!

Ödemiş’in simge yapılarından olan Tayyare Binası yeni kiracısını arıyor. Türk Hava Kurumu’na ait 82 yıllık tarihi bina için 15 Nisan’da kiralama ihalesi düzenlenecek.




1933 yılında yapımı tamamlanan ve uzun yıllar halkevi ve müze olarak hizmet verdikten sonra bir dönem 12 Eylül’de kapatılan Öğretmenler Derneği (TÖB-DER) tarafından kullanılan, uzun süre Halep Pastanesi’ne ev sahipliği yapan Tayyare Binası, restorasyon çalışmalarının ardından düzenlenen kiralama ihalesiyle 2013 yılından itibaren kafeterya olarak kullanıldı. İşletmecilerin başka bir adrese taşınmasının ardından Tayyare Binası için yeniden kiralama süreci başladı.




TAYYARE BİNASININ TARİHÇESİ

1934 yılında hizmete giren binanın tarihçesi hakkında bilgi veren Ödemişli tarih araştırmacısı ve yazar Behiç Galip Yavuz, "Ödemiş’te THK Binası 1932’de yapımı tamamlandı. 1933’te yapımı tamamlanan Hükümet Konağı’nın batısında 1934’te açıldı. Yunan işgalinin büyük acılarını yaşayan Ödemişliler, THK’nın çabalarına büyük destek vererek 1930’lu yıllarda yöremizden depolanmış kurban derilerinin paraları ile Ödemiş 1, Ödemiş 2, Birgi, Adagide 1 ve Adagide 2 adlarını taşıyan beş uçağı satın aldı, ordumuzun ve THK’nin hizmetine sundu. O dönemlerde birçok ilin tek bir uçak bile alamadığını düşündüğümüzde Ödemişlilerin bu alandaki katkılarının önemini vurgulamış oluruz" dedi.




“THK’NIN ÖDEMİŞ’E JESTİ İDİ”

THK’nin Ödemişlilerin yaptığı jeste karşı bu binayı inşa ettirerek yanıt verdiğini kaydeden Yavuz şöyle devam etti:"Tayyare Binası’nın üst katı büro olarak kullanılırken, orta ve zemin katları da Halkevi olarak hizmet verdi. 1950 yılına dek bu binada yer alan sahnede tiyatro ve musiki çalışmaları icra edildi. Zemin katta ise etnografya ve arkeoloji müzesi yer aldı. 1950’de Demokrat Parti iktidara geldiğinde Halkevleri kapatıldığı için bina içindeki müzede yer alan eserler de İzmir’e yollanmıştı. 1987’de Ödemiş’te Kültür Bakanı Mesut Yılmaz’ın katıldığı açılışla hizmete giren Ödemiş Müzesi’ne bu eserlerin hiçbiri getirilmedi. Bu binada 1950 sonrası orta ve zemin katı ile Ödemiş Belediyesi’nin elektrik ve su işletmelerinin büroları olarak hizmet verdi. Tedaş’ın binası yapılıp, Ödemiş Belediyesi de mevcut binaya taşınınca boşaltılan Tayyare Binası sonraki yıllarda pastaneye ve musiki cemiyetine ev sahipliği yapmıştır.”


Milliyet


Geri Dön