Genel

Tarihi Yarımada butik otel doldu, sırada Karaköy var!

Tarihi Yarımada'ya dikkat çeken Mimar Seda Ünal, Tarihi Yarımadada yer alan eski yapıların, 5 yıl içerisinde büyük ölçüde butik otele çevrileceğini belirterek, "Sonra sıra, turist için eğlence yerlerine ve denize en yakın nokta olan Karaköye gelecek" dedi

Son yıllarda sayısı hızla artan butik otellere ilişkin bir açıklama yapan Ünal, İstanbulun geçen seneyle birlikte bu yıl da turizmde bir
 patlama yaşadığını söyledi.

Bu yıl için belirlenen turizm hedeflerinin, daha sezon kapanmadan tutturulduğuna dikkati çeken Ünal, turist sayısı ve ekonomik gelirin katlanarak artacağını kaydetti.

Ünal, turizmde yaşanan patlamada, Türkiyenin küresel ekonomik krizden en az etkilenen ülke olmasının ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın, Ortadoğudaki "güvenilir adam" imajının etkili olduğunu belirtti.

İstanbulun, daha çok kültür turizmine hizmet eden bir şehir olduğunu ifade eden Ünal, kongre, alışveriş ve sağlık turizminin de son yıllarda ön plana çıkmaya başladığını anlattı.

Kongre turizmine gelen ziyaretçilerin otel masraflarının kurumlar tarafından karşılandığına değinen Ünal, bu sebeple konaklamaya herhangi bir ücret ödemeyen kongre turizmi ziyaretçilerinin, şehir içinde en çok para harcayan turistler olduğunu söyledi. Alışveriş turizminin birkaç yıldır hem ilgili bakanlıklar hem de yerel yönetimler tarafından desteklendiğini ifade eden Ünal, sağlık turizminin henüz
 zayıf olduğunu, fakat çevre ülkelere göre çok yüksek olan hizmet kalitesinin talepleri her geçen gün artırdığını kaydetti.

Avrupalı turistlerin daha çok nisan-mayıs ve eylül-ekim ayları arasında İstanbula geldiğini belirten Ünal, Arap turistlerin de Türkiyeyi daha çok yaz aylarında tercih ettiğini anlattı.

Ünal, turist sayısı ve turizmden elde edilen gelirin artışıyla birlikte, Sultanahmet Camisi, Ayasofya, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı ve Süleymaniye Camisi gibi tarihi eserlerin yer aldığı Tarihi Yarımadada otel yapımının giderek arttığını söyledi.

Tarihi Yarımadada boş arazi olmadığı için yeni otel yapımının çok zor olduğunu vurgulayan Ünal, restore edilen eski yapıların küçük olması nedeniyle butik olarak, otele döndürüldüğünü ifade etti. Ünal, imardan dolayı, parsellerin ve yapı metrekarelerinin küçük olduğu Tarihi Yarımadada, ilerleyen yıllarda imar düzenlemeleri yapılması halinde parsellerin birleştirilebileceğini ve bu sayede büyük otellerin yapılabileceğini kaydetti.

Günümüz koşullarında, bölgede yeni bir otel yapmaktansa, eski yapıları değerlendirmenin daha kolay olduğunu ifade eden Ünal, "Bu, artık teknolojik olarak da çok kolay. Mimarlarımız ve mekanik firmaları çok tecrübeli. Otel yapımında en çok para harcanan ısıtma ve soğutma sistemleridir. Artık bu da farklı sistemlerle daha ekonomik şekilde çözülebiliyor. Eskisi gibi çok kanallı sistemler kullanılmıyor" dedi.

Laleli ve Beyazıt civarının hem turizm hem de ticari olarak çok aktif bir bölge olduğuna dikkati çeken Ünal, "Eski yapılar değerlendiriliyor. Alışveriş merkezleri tarzında çalışan iş hanları otele çevriliyor. Turizm sayısındaki artış, yatırımcıları eski yapıları değerlendirmeye itti. Bence ileriyi gören akıllı yatırımcılar ellerindeki gayrimenkulleri değerlendirmeli" diye konuştu. Bölgedeki otellerin arka sokaklara kadar taştığını belirten Ünal, "Bence Tarihi Yarımadadaki tüm eski yapılar 5 yıl içerisinde butik otele çevrilecek. Sonra sıra, turist için eğlence yerlerine ve denize en cazip nokta olan Karaköye gelecek. Birçok yatırımcının Karaköyde eski yapıları aldığını ve otel için
projelendirdiğini biliyoruz" dedi.

Karaköyün turizm açısından çok önemli bir nokta olduğunu vurgulayan Ünal, "Karaköy, hem turistik merkezlere, hem Tarihi Yarımadaya, hem eğlence mekanlarına hem de Boğaz hattına çok yakın. Özellikle Bankalar Caddesinde mimari özellik sergileyen çok değerli yapılar var. Zaten otel yapımına ilk oradan başlanır. Büyük otel gruplarının bu yönde girişimi var" şeklinde konuştu.
         AA