Tarihi Yarımadadaki İl Genel Meclisi binası yıkıldı!
Yerebatan Sarnıcına verdiği zarar nedeniyle tartışılan eski İl Genel Meclisi binası yıkıldı. Bina arazisi üzerinde Anıtlar Kurulunun onayladığı, cam ve çelikten tasarlanan tek katlı kafetaryalar yükselecek
Yüksek tonajlı araçların yaydığı titreşimin Yerebatan Sarnıcı’na zarar verdiğinin tespiti üzerine Koruma Kurulu’nun araç trafiğine ‘ivedi’ notuyla kapatılmasını istediği ‘Tarihi Yarımada’ içinde yer alan Sultanahmet’te, eski il genel meclisi binasının arazisi, park olarak yeniden düzenleniyor. Anıtlar Kurulu tarafından onaylanan projede cam ve çelikle tasarlanan, tek katlı kafeteryalar yer alacak.
Sarnıca baskıyı bu park kesecek
Bu tarihi alanı ziyaret eden yerli ve yabancı turistleri, ahşap teraslar üzerinde konumlandırılmış portatif açık oturma alanları, çiçek tarhları, gezi yolları, güneş saati ve su ögelerinden oluşturulan peyzaj düzenlemesi gerçekleştirilmiş modern bir alanda ağırlanacak. İl Genel Meclisi’nin eski binasının yıkılarak yerine park alanı yapıldığını vurgulayan İstanbul İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili İsmail Yıldız, tarihe ve şehrin kimliğine saygı duyduklarına dikkat çekerek “Eski İl Genel Meclisi Binası’nın altında bulunan Yerebatan Sarnıcı’nın korunması ve sarnıca yeni yapılacak binaların baskı yapmaması için, meclis binasının yıkımından sonra bölgeyi yeşil alan ve park olarak projelendirdik” dedi.Yerebatan Sarnıcı’nın İstanbul’un 1500 yıllık tarihi mirası olduğunu vurgulayan Yıldız “Proje alanı içerisinde eski meclisin yıkım ve moloz kaldırma işlemleri tamamlandı.
Proje Anıtlar Kurulu’nda onaylandı
İmar Planı’nda park olarak öngörülen alan için Yerebatan Sarnıcı üzerinde yer alan Çevre Düzenleme Proje, İstanbul 4 Numaralı Bölge Koruma Kurulu tarafından da onay aldı. Uygulama safhasına geçiş için ise ihale sürecinde start verildi. İhalenin tamamlanmasının ardından, park en kısa zamanda bu tarihi alanı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere hizmet verecek” dedi.
ZARARIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN
Tarihi Yarımada’da motor sesi artık sustu
YEREBATAN Sarnıcı ve bölgesinin araç trafiğine ‘ivedi notuyla kapatılması istenmişti. ‘Binlerce yıllık tarihi eserin gelecek kuşaklara korunarak aktarılmasını sağlamak ve zararın önüne geçmek’ için İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1 Ocak 2011’de Yerebatan Caddesi başta olmak üzere; bu caddeye çıkan birçok cadde ve sokak araç trafiğine kapandı. Bu tarihten itibaren sarnıç ile Ayasofya Müzesi arasında otomobil dahil motorlu araç geçişine izin verilmiyor.
ŞENOL BAŞTAKAR/Star