Kent Haberleri

Tarihin en büyük afet konut projesi 1 yılda tamamlanacak! 10 ildeki 307 bin 763 bina incelendi!

Türkiye'nin 10 şehrinde büyük yıkıma sebep olan  Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili açıklamalarda bulunan Çevre  Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Cumhuriyet tarihimizin en büyük afet konutu seferberliğini başlatıp, 1 yıl içerisinde tamamlayacağız" diye konuştu.  Gaziantep AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki toplantıya Bakan Kurum'un yanı sıra, eski bakanlar Mehmet Şimşek ve Abdülhamit Gül, Gaziantep Valisi Davut Gül, İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arıkan, askeri erkan, AFAD yetkilileri, ve kurum müdürleri katılım gösterdi

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlerde, çok sayıda binanın yıkıldığı veya hasar gördüğü  Gaziantep'te açıklamalarda bulundu. 

Gaziantep AFAD Koordinasyon Merkezi'ndeki toplantıya Bakan Kurum'un yanı sıra, eski bakanlar Mehmet Şimşek ve Abdülhamit Gül, Gaziantep Valisi Davut Gül, İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arıkan, askeri erkan, AFAD yetkilileri, ve kurum müdürleri katılım gösterdi. 

Bakan Murat Kurum, arama- kurtarma faaliyetlerinin sürdüğüne dikkat çekerek, kurtarma çalışmalarında saatin ilerledikçe kurtarılan vatandaşların herkesin motivasyonunu yükselttiğini de belirtti. 

Kentte ilk dakikadan itibaren arama-kurtarma çalışmalarının yapıldığı bina sayısının 1324 olduğunu AFAD´ın öncülüğünde şu anda 18 enkazda sürdüğünü dile getiren Bakan Kurum, "Bugün depremin 8'inci gününde, 186'ıncı saatindeyiz. Biraz önce Kahramanmaraş'ımızdan geldik, 1 gün önce de Hatay'daydık. Hem Hatay Antakya, Serinyol ve Samandağ'da; hem de Kahramanmaraş Merkez ve Elbistan´da, bakanlarımızla, vekillerimizle, belediye başkanlarımızla koordinasyon toplantılarımızı yaptık" şeklinde konuştu. 

"Şimdi de tekrar Gaziantep'teyiz. Gaziantep'te can kaybı sayımız 3 bin 531'e ulaştı. Arama-kurtarma faaliyetleri sonucunda afetten kurtarılan kardeşlerimizin sayısı 15 bin 10 oldu" açıklamasında bulunan Murat Kurum, toplamda ise 23 bin 059 arama kurtarma personeli ve gönüllü ile hassasiyetle çalışmaların sürdüğünü dile getirdi. 

İşte Murat Kurum'un son dakika açıklamalarından satır başları...

Habertürk'te yer alan habere göre; açıklamasında "Sahra Çadırlarımız ve Sahra Hastanemiz 7/24 hizmet veriyor. Yine 22 bin 51 çadırımızı kurduk" diye konuşan Murat Kurum, konteyner sayısının arttığına dikkat çekti. 

"Yine vatandaşlarımızın geçici barınma ihtiyaçlarını karşılayacak 1626 konteyneri kurduk, konteyner sayımızı 15 bine çıkaracağız. Gaziantep'imizde sosyal tesisler, camiler, taziye evleri, spor tesisleri, kültür merkezlerimizle 130 bin vatandaşımıza barınma hizmeti veriyoruz" ifadelerine yer veren Bakan Kurum, İslahiye'de 68 köy ile Nurdağı'nda 35 köye elektrik verildiğini aktardı. 

10 ŞEHİRDEKİ 307 BİN 763 BİNA İNCELENDİ 

Hasar tespit çalışmalarının da sürdüğünü dile getiren Murat Kurum, vatandaşların binalarının durumu e-devlet üzerinden öğrenebileceğinin altını çizdi. 

"10 şehirde hasar tespit çalışmalarımız toplam 6 bin personelle devam ediyor. Şu ana kadar 10 ilde 307 bin 763 bina, yani 1 milyon 586 bin 901 ev ve işyerini inceledik. Bunlardan 41 bin 791 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettik. Bu da yaklaşık olarak 190 bin 172 konut ve işyerine denk geliyor" açıklamasında bulunan Kurum, şu ana kadar Gaziantep'te 10 bin 777 binada bulunan toplam 24 bin 687 ev ve işyerinin yıkık ve ağır hasarlı olduğunun belirlendiğini dile getirdi. 

Bakan Kurum, hasar tespiti yapılmış olan vatandaşların, adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-devlet üzerinden evinin hasar durumunu öğrenebileceğini belirtti. 

TARİHİN EN BÜYÜK PROJESİ 1 YILDA TAMAM 

Depremden etkilenen vatandaşların yanında olmayı sürdüreceklerini ve tarihin en büyük konut projesini 1 senede tamamlanacağını dile getiren Bakan Kurum, "Buradan depremzede kardeşlerimizi bir kez daha uyarıyoruz. Meydana gelen böylesi büyük depremden sonra artçılar devam ediyor. Bu yüzden vatandaşlarımızdan ricamız şudur: AFAD koordinasyonu olmadan, hasar durumu belli olmadan, asla ve asla eşyalarınızı evlerden almak için içeri girmeyelim" diye konuştu. 

Prof. Dr. Cenk Yaltırak'tan şok edecek açıklama: Türkiye'nin deprem haritası yanlış

Oturduğumuz ev sağlam mı? Depreme karşı dayanıklı mı? Yıkılma riski var mı? İşte bu soruların yanıtları...

İstanbul'da kaç binanın deprem riski var? Büyük depremde kaç bina ağır hasar görecek? İlçe ilçe açıklandı!