28 / 04 / 2024

Tarım arazilerinde geçici yerleşim izni Bakanlıktan alınacak!

Tarım arazilerinde geçici yerleşim izni Bakanlıktan alınacak!

Tarım arazilerinde yapılan yeni düzenleme gereğince, doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı için Bakanlıktan izin alınması gerekecek..



Tarım Arazi̇leri̇ni̇n Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dai̇r Yönetmeli̇ği, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Yönetmelik kapsamında, toprak ve arazi varlığının belirlenmesi, sınıflandırılması, geliştirilmesi, zorunlu hallerde amaç dışı kullanımına izin verilmesi ve üretim gücü yüksek büyük ovaların korunması gibi çevre öncelikli sürdürülebilir kalkınma ilkesine uygun olarak arazilerin planlı kullanımını sağlayacak usul ve esaslar belirlendi.

 

Yönetmeliğe göre, tarım dışı amaçlı kullanım talebinin, toplulaştırma projelerinin veya etüt raporunda çevre tarım arazilerindeki tarımsal kullanım bütünlüğünü bozacak durumda olması halinde, talep valilik tarafından reddedilecek. 

 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre özel kanunlarla belirlenen veya belirlenecek alanlarda kullanım şekilleri, ilgili kanunlar kapsamında sorumlu bakanlık veya kuruluşlar tarafından tespit edilecek. 

 

Tarım dışı alanlarda ve marjinal tarım arazilerinde, sahiplerince arazi özelliklerinin iyileştirilmesi, muhafaza ve geri kazanımına yönelik projeler, toprak koruma projesi olarak kabul edilmeyip, ıslah amaçlı hazırlanan projeler olarak değerlendirilecek.

 

Geçici yerleşim yeri ihtiyacına Bakanlık izni

Mutlak ve dikili tarım, özel ürün ve sulu tarım arazileri alternatif alan bulunmaması ve toprak koruma kurulunun uygun görmesi şartıyla; savunmaya yönelik stratejik ihtiyaçlar, doğal afet sonrası ortaya çıkan geçici yerleşim yeri ihtiyacı, petrol ve doğalgaz arama ve işletme, madencilik faaliyetleri ile kamu yararı kararı alınmış yol, altyapı, üstyapı ve yenilenebilir enerji kaynak alanlarının kullanımıyla ilgili yatırımlar, jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları için arazilerin amaç dışı kullanım taleplerine, toprak koruma projesine uyulması kaydıyla bakanlık tarafından izin verilebilecek.


Tarım Arazilerinin Korunması, Kullanılması ve Planlanmasına Dair Yönetmelik!
 


Geri Dön